Witam,
Przyczyn dużej chęci spożywania słodyczy może być wiele. Wymienia się tu niedobory chromu w organizmie, nieregularne jedzenie , duże wahania cukru we krwi. Jednak ostatnio naukowcy podkreślają ścisły związek pomiędzy spożyciem węglowodanów a poziomem serotoniny w mózgu. Serotonina jest hormonem tkankowym powstającym z aminokwasu tryptofanu odpowiedzialnym za regulacje snu, dojrzewanie, działanie przeciwdepresyjne, poprawę nastroju a jej niedobór prowadzi do bezsenności, objadania się, depresji, zwiększenia wrażliwości na ból, czy zaburzenia regulacji temperatury ciała.
W naszym organizmie istnieją dwa rodzaje głodu : głód fizyczny i głód psychologiczny. Głód fizyczny spowodowany jest zapotrzebowaniem Twojego organizmu na pokarm, wywołany przez spadek cukru we krwi. Głód psychologiczny wynika z potrzeby przyjemności jaką daje jedzenie. Spożywanie węglowodanów , w tym słodyczy powoduje zwiększenie poziomu serotoniny w mózgu, poprawiając nastrój, i zaspokajając w ten sposób głód psychologiczny. Przypomnij sobie jak po całym dniu stresów w szkole spożycie czekoladowego batonika dawało uczucie błogiej przyjemności.
Głód psychologiczny związany ze spadkiem serotoniny w mózgu może być wywołany nie tylko stresem ale również : zespołem napięcia przedmiesiączkowego, zmianami nastrojów i łaknienia, dietą, oraz długotrwałym przemęczenie i zdenerwowaniem.
Okres dojrzewania, szkolne problemy i stresy powodują, że jesteś w grupie zwiększonego ryzyka niedoboru serotoniny stąd też możliwe napady głodu na opakowanie czekoladowych ciasteczek bądź batoników. Pamiętaj jednak o tym ,że oprócz dużej ilości węglowodanów zawierają one spore ilości tłuszczy, powodując odkładanie się niekorzystnych dodatkowych kilogramów. Dlatego lepszym wyborem będą produkty bogato węglowodanowe ale beztłuszczowe i niskobiałkowe.
Oto kilka przykładów produktów spożywczych bogatych w tryptofan potrzebny do syntezy serotonin w mózgu : mleko owcze, ser żółty, jogurty, ser białe chude, jaja, cielęcina, wołowina, indyk, kurczak, pieczywo , otręby pszenne, płatki owsiane, mesli z rodzynkami i owocami, fasola , groch, soczewica , soja, banany, figi, daktyle, orzechy arachidowe, orzechy pistacjowe, orzechy włoskie, migdały, nasiona dyni, lnu, słonecznika czy sezamu.
Jeżeli więc znowu poczujesz chęć sięgnięcia po coś słodkiego wybierz któryś z produktów podanych powyżej. Dostarczysz sobie nie tylko tryptofanu, ale również innych cennych składników odżywczych zachowując przy tym dobre samopoczucie i wymarzoną szczupła sylwetkę.
Pozdrawiam
Marta
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeść, by zwiększyć koncentrację? – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- W jaki sposób zrzucić zbędne kilogramy? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Jak zgubić zbędne kilogramy? Proszę o pomoc – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Zapotrzebowanie na sól i cukier a stres i nerwy – odpowiada Mgr Jolanta Łobocka
- Problemy ze zrzuceniem zbędnych kilogramów – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co jeść, żeby poprawić pracę prawej półkuli mózgu? – odpowiada Mgr Anna Ingarden
- Problem ze zrzuceniem zbędnych kilogramów – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Co jeszcze można zrobić, aby zrzucić zbędne kilogramy? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- W jaki sposób mogę zrzucić zbędne kilogramy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zbędne kilogramy - jak je zrzucić? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Co warto jeść przed snem? Produkty wspomagające produkcję melatoniny
Melatonina w organizmie Sen odgrywa bardzo ważną r
Czy czekolada może powodować depresję?
Co takiego ma w sobie czekolada, że tak często i c
Zmniejsza stres, wspiera zdrowie psychiczne. Warto mieć pod ręką
Dieta antystresowa Badania naukowe coraz częściej