Jak zrzucić zbędne kilogramy? Proszę o dietę

Mam 14 lat, ważę 66 kg przy wzroście 167. Źle się czuje ze swoją wagą. Nie jem dużo, ale gubią mnie słodycze. Mogłabym je jeść cały czas. Przez to ciągle tyje. Co zrobić by ograniczyć ciągły apetyt na słodkości?
14 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam,
Przyczyn dużej chęci spożywania słodyczy może być wiele. Wymienia się tu niedobory chromu w organizmie, nieregularne jedzenie , duże wahania cukru we krwi.  Jednak ostatnio naukowcy podkreślają ścisły związek pomiędzy spożyciem węglowodanów a poziomem serotoniny w mózgu. Serotonina jest hormonem tkankowym powstającym z aminokwasu tryptofanu odpowiedzialnym za regulacje snu, dojrzewanie, działanie przeciwdepresyjne, poprawę nastroju a jej niedobór prowadzi do bezsenności, objadania się, depresji, zwiększenia wrażliwości na ból, czy zaburzenia regulacji temperatury ciała.
W naszym organizmie istnieją dwa rodzaje głodu : głód fizyczny i głód psychologiczny. Głód fizyczny spowodowany jest zapotrzebowaniem Twojego organizmu na pokarm, wywołany przez spadek cukru we krwi. Głód psychologiczny wynika z potrzeby przyjemności jaką daje jedzenie.  Spożywanie węglowodanów , w tym słodyczy powoduje zwiększenie poziomu serotoniny w mózgu, poprawiając nastrój, i zaspokajając w ten sposób głód psychologiczny. Przypomnij sobie jak po całym dniu stresów w szkole spożycie czekoladowego batonika dawało uczucie błogiej przyjemności.
Głód psychologiczny związany ze spadkiem serotoniny w mózgu może być wywołany nie tylko stresem ale również : zespołem napięcia przedmiesiączkowego, zmianami nastrojów  i łaknienia, dietą,  oraz  długotrwałym przemęczenie i zdenerwowaniem.
Okres dojrzewania, szkolne problemy i stresy powodują, że jesteś w grupie zwiększonego ryzyka niedoboru serotoniny stąd też możliwe napady głodu na opakowanie czekoladowych ciasteczek bądź batoników. Pamiętaj jednak o tym ,że oprócz dużej ilości węglowodanów zawierają one spore ilości tłuszczy, powodując odkładanie się niekorzystnych dodatkowych kilogramów. Dlatego lepszym wyborem będą produkty bogato węglowodanowe ale beztłuszczowe i niskobiałkowe.
Oto kilka przykładów produktów spożywczych bogatych w tryptofan potrzebny do syntezy serotonin w mózgu :  mleko owcze, ser żółty, jogurty, ser białe chude, jaja, cielęcina, wołowina, indyk, kurczak, pieczywo , otręby pszenne, płatki owsiane, mesli z rodzynkami i owocami,  fasola , groch, soczewica , soja, banany, figi, daktyle, orzechy arachidowe, orzechy pistacjowe, orzechy włoskie, migdały, nasiona dyni, lnu, słonecznika czy sezamu.
Jeżeli więc znowu poczujesz chęć sięgnięcia po coś słodkiego wybierz któryś z produktów podanych powyżej. Dostarczysz sobie nie tylko tryptofanu, ale również innych cennych składników odżywczych zachowując przy tym dobre samopoczucie i wymarzoną szczupła sylwetkę.
Pozdrawiam
Marta
 

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty