Witam serdecznie!

Wiele osób jest przekonanych, że słodycze poprawiają koncentrację i samopoczucie. Po zjedzeniu kawałka czekolady wzrasta poziom związków odpowiedzialnych za uczucie przyjemności we krwi, jak serotonina. Jej niski poziom występuje u kobiet przed miesiączką czy też osób cierpiących na zaburzenia nastroju. Z drugiej jednak strony regularne objadanie się słodkościami „owocuje” wyrzutami insuliny, co z kolei skutkuje gromadzeniem się tkanki tłuszczowej i nadwagą. Poza tym, po zjedzeniu słodyczy poziom cukru gwałtownie wzrasta, ale równie szybko spada, powodując jeszcze większe napady głodu.

Czym zatem zastąpić ulubione batoniki? Okazuje się, że serotonina znajduje się nie tylko w słodyczach. Zdrowymi źródłami tego związku są m.in.: banany, ananasy, śliwki, orzechy, mleko i mięso z indyka.

Witalność i koncentrację podtrzymają też orzechy lub ich mieszanka z suszonymi owocami, wafle ryżowe z masłem orzechowym bądź serem, banan, mandarynka, sushi, gorące mleko z miodem, płatki zbożowe i owsiane z mlekiem czy kubek jogurtu naturalnego ze świeżymi owocami.

0

Witam! Dobrym rozwiązaniem jest stosowanie zdrowej diety, bogatej w tz. żywność dla mózgu czyli produktów poprawiających naszą sprawność intelektualną, pamięć i koncentrację. Polecam ryby morskie (źródło omega 3), siemię lniane (źródło kwsu ALA), mieszanki orzechów (źródło kwasów omega 3), jaja, zboża (źródło błonnika, witamin, omega 3) czekoladę (bogate w antyoksydanty). Zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty