Jakie napoje i soki powinny znaleźć się w diecie kobiety w ciąży?

Witam wszystkich serdecznie!!! Kochani specjaliści podpowiedzcie mi proszę jakie napoje i soki powinny się znaleść w diecie kobiety w ciąży??? co powinnam pić a czego nie?? i czy na mdłości mogę stosować jakiś konkretny preparat niwelujący je?? czy zwykła guma do żucia może zaszkodzić chociażby na zawartośc fenyloalaniny??? powiem ze dużo jej nie zastosowałam ok 5-10 w czasie 2 mcy. Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam!!! Karolina
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

W ciąży najlepsza jest woda śrenio lub niskomineralizowana o niskiej zawartości sodu (zatrzymuje wodę w organizmie). Można na jej bazie przyrządzać napoje mieszając z sokami owocowymi. Można także pić herbaty ziołowe, gotować kompoty. Dobrze gaszą pragnienie także napoje na bazie jogurtów, kefirów czy maślanki, które można pomieszać z owocami (mrożonymi lub świeżymi), które dostarczą wapnia, witamin i minerałów. Takie napoje wspomagają także przemianę materii i są nisko kaloryczne. Generalnie ważna jest jedna zasada im bardziej naturalne tym lepsze :)

0

Witam,
jeżeli dieta przebiega prawidłowo, w badaniu poziomu glukozy wynik był prawidłowy, Pani masa ciała jest właściwa to może Pani pić soki owocowe, najlepiej świeżo wyciskane. Ważne, żeby unikać napojów i soków słodzonych, w tym również wody smakowej. Napoje te są słodzone najczęściej syropem glukozowo - fruktozowym, który (głównie dlatego, że jest w bardzo wielu produktach) zaburza gospodarkę weglowodanową i może prowadzić doi nadwagi. Poza tym oczywiście woda niskosodowa, herbatki owocowe, herbata zielona, biała, koperek włoski, rumianek. W celu zniwelowania mdłości najlepiej popijać słabą herbatkę z melisy lub mięty, najlepiej chłodną. Albo wodę z plasterkami cytryny i imbiru oraz listkami mięty, również chłodną.
Oczywiście bardzo odżywcze pod względem zawartości witamin i antyoksydantów będą soki warzywne. Do przygotowania soku można wykorzystać np marchew, seler, seler naciowy, brokuł, burak, jeżeli przygotowujemy soki w wyciskarce to sa one jeszcze bardziej wartościowe (w błonnik) i wówczas można wykorzystać nawet zieloną natkę pietruszki.
Pozdrawiam
Magdalena Drażba - Dietetyk Medyczny z Gdyni

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty