Jakie napoje i soki powinny znaleźć się w diecie kobiety w ciąży?

Witam wszystkich serdecznie!!! Kochani specjaliści podpowiedzcie mi proszę jakie napoje i soki powinny się znaleść w diecie kobiety w ciąży??? co powinnam pić a czego nie?? i czy na mdłości mogę stosować jakiś konkretny preparat niwelujący je?? czy zwykła guma do żucia może zaszkodzić chociażby na zawartośc fenyloalaniny??? powiem ze dużo jej nie zastosowałam ok 5-10 w czasie 2 mcy. Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam!!! Karolina
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Co jeść po wysiłku fizycznym?

Osoby, które rozpoczęły przygodę ze sportem zastanawiają się być może, co powinny jeść po zakończonym treningu. Obejrzyj nasz film i dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta sportowca.

W ciąży najlepsza jest woda śrenio lub niskomineralizowana o niskiej zawartości sodu (zatrzymuje wodę w organizmie). Można na jej bazie przyrządzać napoje mieszając z sokami owocowymi. Można także pić herbaty ziołowe, gotować kompoty. Dobrze gaszą pragnienie także napoje na bazie jogurtów, kefirów czy maślanki, które można pomieszać z owocami (mrożonymi lub świeżymi), które dostarczą wapnia, witamin i minerałów. Takie napoje wspomagają także przemianę materii i są nisko kaloryczne. Generalnie ważna jest jedna zasada im bardziej naturalne tym lepsze :)

0

Witam,
jeżeli dieta przebiega prawidłowo, w badaniu poziomu glukozy wynik był prawidłowy, Pani masa ciała jest właściwa to może Pani pić soki owocowe, najlepiej świeżo wyciskane. Ważne, żeby unikać napojów i soków słodzonych, w tym również wody smakowej. Napoje te są słodzone najczęściej syropem glukozowo - fruktozowym, który (głównie dlatego, że jest w bardzo wielu produktach) zaburza gospodarkę weglowodanową i może prowadzić doi nadwagi. Poza tym oczywiście woda niskosodowa, herbatki owocowe, herbata zielona, biała, koperek włoski, rumianek. W celu zniwelowania mdłości najlepiej popijać słabą herbatkę z melisy lub mięty, najlepiej chłodną. Albo wodę z plasterkami cytryny i imbiru oraz listkami mięty, również chłodną.
Oczywiście bardzo odżywcze pod względem zawartości witamin i antyoksydantów będą soki warzywne. Do przygotowania soku można wykorzystać np marchew, seler, seler naciowy, brokuł, burak, jeżeli przygotowujemy soki w wyciskarce to sa one jeszcze bardziej wartościowe (w błonnik) i wówczas można wykorzystać nawet zieloną natkę pietruszki.
Pozdrawiam
Magdalena Drażba - Dietetyk Medyczny z Gdyni

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty