Witam,
przyczyny mogą być bardzo różne. Warzywa mają sporo błonnika, który jest ciężkostrawny. Być może jest to przyczyna Pani problemów. Proponuję zwiększyć spożycie jogurtów z probiotykami bądź sięgnąć po gotowe preparaty z probiotykami. Ułatwią trawienie błonnika. Drugą kwestią są dodatki do warzyw np tłuste sosy na bazie śmietany czy oleju mogą powodować dyskomfort. Warto zamienić olej rzepakowy (pochodzi z rodziny kapustnych) na oliwę, zaś śmietanę na jogurt.
Przyczyną Pani dolegliwości może być zakażenie bakterią Helicobacter pylori. Radzę udać się do lekarza, który zleci odpowiednie badania, a w przypadku potwierdzenia diagnozy właściwe leczenie. Oprócz przyjmowania leków, ważna jest odpowiednia dieta, w której należy unikać potraw wzdymających tj. wszelkiego rodzaju kapustne i strączkowe. Surowe warzywa i owoce najlepiej zastąpić gotowanymi. Powinna Pani również ograniczyć w swojej diecie kawę, mocną herbatę, ostre przyprawy, napoje gazowane, alkohole oraz pokarmy tłuste i smażone ponieważ mogą one nasilić dolegliwości.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Dieta po operacji jelita grubego – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Jak łączyć warzywa? – odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Problemy trawienne po warzywach, owocach i roślinach strączkowych – odpowiada Mgr Anna Pujanek
- Jakie owoce można jeść po OZT? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Ile warzyw i owoców można zjeść w ciągu dnia? – odpowiada Mgr Urszula Bieniek
- Dieta po zapaleniu jelita – odpowiada Mgr inż. Natalia Ciesielczuk
- Polekowe zapalenie i stłuszczenie wątroby a dieta – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Spożywanie warzyw przy marskości wątroby – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Dieta przy raku jelita grubego i chorej wątrobie – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska