Szanowna Pani, zespół jelita drażliwego jest chorobą trudną do leczenia. Poza unikaniem w diecie wzdymających produktów proszę spróbować unikać stresu oraz lekkich ćwiczeń fizycznych- można zacząć na przykład od spacerów.
Witam. Przede wszystkim zespół jelita nadwrażliwego u każdego przebiega nieco inaczej, a więc najlepiej byłoby udać się po indywidualną poradę do lekarza lub dietetyka. Bardzo dobrze, że pije Pani dużo płynów. Wskazane jest również większe spożycie warzyw, dzięki czemu dostarczy Pani błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Powinny być to jednak warzywa niewzdymające (czyli kapustne i strączkowe wykluczamy). Produkty zbożowe także nie są wskazane. Radziłabym wprowadzić do diety więcej tłuszczu takiego jak: oliwa z oliwek, olej rydzowy, nierafinowany tłoczony na zimno olej rzepakowy, olej kokosowy, masło, smalec gęsi, awokado oraz kleik z siemienia lnianego. Tłuszcz ułatwia wypróżnianie. Pomocna może być także babka płesznik oraz suplementacja odpowiednich szczepów probiotycznych. Dokładniejszych zaleceń mogłabym udzielić po zebraniu wywiadu dietetycznego. Zapraszam na stronę www.lekkoizdrowo.pl. Pozdrawiam serdecznie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Drażliwe jelito i zakażenie Helicobacter pylori – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Czy może to być jelito drażliwe? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy olej kokosowy tłoczony na zimno jest zdrowy? – odpowiada Ewa Gonia
- Różnice pomiędzy olejami rafinowanymi – odpowiada Ewa Kozłowska
- Oliwa i oleje a smażenie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Przewlekłe gazy oraz zespół jelita drażliwego – odpowiada Mgr Natalia Łasek
- Zaparcia, wzdęcia, bóle brzucha i nadmierna potliwość a zespół jelita drażliwego – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Sposoby na wyleczenie zespołu jelita drażliwego – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Biegunki, bulgotanie w brzuchu, skurcze i zaparcia a jelito drażliwe – odpowiada Ewa Kozłowska
- Żywienie przy Zespole Jelita Drażliwego – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
artykuły
Babka płesznik - charakterystyka, właściwości, zastosowanie
Reguluje pracę jelit, wyrównuje poziom cukru we kr
Siemię lniane - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, sposób jedzenia
Siemię lniane to niepozorne ziarenka lnu pospolite
Len zwyczajny - zastosowanie, właściwości i wygląd
Len zwyczajny należy do rodziny lnowatych. To rośl