Witam. Przede wszystkim zespół jelita nadwrażliwego u każdego przebiega nieco inaczej, a więc najlepiej byłoby udać się po indywidualną poradę do lekarza lub dietetyka. Bardzo dobrze, że pije Pani dużo płynów. Wskazane jest również większe spożycie warzyw, dzięki czemu dostarczy Pani błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Powinny być to jednak warzywa niewzdymające (czyli kapustne i strączkowe wykluczamy). Produkty zbożowe także nie są wskazane. Radziłabym wprowadzić do diety więcej tłuszczu takiego jak: oliwa z oliwek, olej rydzowy, nierafinowany tłoczony na zimno olej rzepakowy, olej kokosowy, masło, smalec gęsi, awokado oraz kleik z siemienia lnianego. Tłuszcz ułatwia wypróżnianie. Pomocna może być także babka płesznik oraz suplementacja odpowiednich szczepów probiotycznych. Dokładniejszych zaleceń mogłabym udzielić po zebraniu wywiadu dietetycznego. Zapraszam na stronę www.lekkoizdrowo.pl. Pozdrawiam serdecznie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty