Biegunki, bulgotanie w brzuchu, skurcze i zaparcia a jelito drażliwe

Witam , Od jakiegoś czasu w zasadzie nie pamiętam od kiedy bo obserwację robię od dwóch lat mam problemy gastryczne , nagłe bolesne\bezbolesne biegunki jednorazowe. Badania OK, USG jamy gastroskopia , heliko , itp ok nic nie wykazuje . Mam skurczę i bulgotanie lekki ból po lewej stronie , po diecie przechodzi i jest ok a nawet czasem mam zaparcia kilka dni , mam spory stres w pracy i zastanawiam się czy to nie jelito drażliwe ?
MĘŻCZYZNA, 31 LAT ponad rok temu
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Witam serdecznie,
możliwe że jest to jelito drazliwe, ale diagnozę musi postawić lekarz gastrolog.
Pozdrawiam

0

Przytoczone przez Pana objawy mogą świadczyć o zespole drażliwego jelita. Polecałabym kontakt z dietetykiem na miejscu w Krakowie - ustawienie odpowiedniej diety oraz przyjmowanie probiotyków odpowiednich dla tego schorzenia i/lub preparatów z maślanem sodu.
Ponadto wizytę u psychologa lub techniki radzenia sobie ze stresem -np. medytację, jogę.

Odpowiednia dieta w przypadku ZDJ bardzo dobrze wpływa na leczenie tego schorzenia, aczkolwiek musi zostać dopasowana indywidualnie - u różnych osób objawy choroby nasilają się po różnych produktach, chociaż przeważnie jest to nabiał, cebula, czosnek czy kapustne. Proszę obserwować swój organizm i zapisywać te produkty, po których odczuwa Pan dyskomfort lub następują biegunki.

0

Witam,

opisane zmiany mogą rzeczywiście świadczyć o zespole jelita drażliwego. Proszę udać się do gastrologa który wykona odpowiednie badania i postawi diagnozę.
Innym powodem dolegliwości może być stres o którym Pani wspomina. Czasem podobne problemy pojawiają się na tle nerwowym
W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
70 poziom zaufania

Dzień dobry.

Opisane objawy rzeczywiście mogą świadczyć o zespole jelita drażliwego. Wyróżnia się dwie postaci dolegliwości: z przewagą biegunek oraz postać zaparciową. Każda z nich wymaga indywidualnej diety. Bardzo często są
to dolegliwości o podłożu stresowym.
Główną zasadą jest wyeliminowanie szybkiego spożywania posiłków oraz unikanie stresu. Powinno się jeść regularnie w mniejszych porcjach, 4-5 razy dziennie. Należy unikać smażenia, grillowania
w zamian czego wykorzystać techniki kulinarne takie jak gotowanie na parze, duszenie.
Z diety wykluczyć ostre przyprawy stosując: koper, pietruszkę, majeranek oraz bazylię. Proponowałabym skonsultować się z gastrologiem w celu wykonania specjalistycznych badań.

Zachęcamy również do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej,
w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do Pana trybu życia
i zapewniającą pokrycie wszystkich składników odżywczych z uwzględnieniem Pana dolegliwości.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line.
Pozdrawiam serdecznie!

Monika Frank, Dietetyk
http://poznan.mojdietetyk.pl/
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty