Afty to infekcje grzybiczne wywołane na powierzchni błony śluzowej jamy ustnej. Jeżeli już się pojawiają należy je leczyć specjalnymi środkami jak Aftin. Zapobieganie im polega na spożywaniu mytej, czystej żywności oraz dbałości o odpowiedni poziom naturalnej mikroflory organizmu przez spożywanie produktów zawierających probiotyki jak mleczne napoje fermentowane (kefir, zsiadłe mleko, jogurt probiotyczny) czy kiszonki (kiszona kapusta, ogórki). Przy poważnych problemach z nawracającymi aftami warto rozważyć zastosowanie preparatu farmaceutycznego z probiotykami.
Przyczyny powstawania aft są różne - od spadku odporności, przez niewłaściwą higienę jamy ustnej, po alergie etc.
W przypadku pojedynczych, niewielkich zmian na błonie śluzowej mogą zaniknąć samoistnie. Można stosować preparaty dostępne w aptece bez recepty.
Dobrze jednak udać się do gabinetu stomatologicznego - szczególnie, gdy będą nawracać.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta i wybór produktów żywnościowych podczas kuracji antybiotykowej – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta na odbudowanie flory bakteryjnej przy stosowaniu antybiotyku na trądzik – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jak odbudować błonę jelitową? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Przyczyny powstawania aft – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Afty - co z nimi zrobić? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Jaka dieta przy podejrzeniu drożdżycy jelita? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Nawracające afty i nieskuteczne leczenie – odpowiada Lek. dent. Aleksandra Bąk
- Co dodać do diety, żeby wspomóc pracę jelit? – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Jakie pokarmy spożywać, aby ponownie wdrożyć jelita do pracy? – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Leczenie aft w jamie ustnej i przyczyny ich powstawania – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz