Najlepszym sposobem będzie zastosowanie diety o niskim indeksie glikemiczym, ubogiej w cukry stanowiące najlepszą pożywkę dla drożdży. Polecam też zastosowanie preparatów probiotycznych, a także produktów spożywczych bogatych w probiotyki (mleczne napoje fermentowane, kiszone warzywa), gdyż mikroorganizmy te powinny naturalnie kolonizować przewód pokarmowy i tym samym uniemożliwiać bytowanie niepożądanych drożdży.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka jest przyczyna powstawania aft? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaka dieta przy drożdżycy jelita grubego – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Sposoby leczenia drożdżycy jelita grubego – odpowiada Lek. Grzegorz Borstern
- Co dodać do diety, żeby wspomóc pracę jelit? – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Suplementy diety dla przyszłej mamy – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Dieta po wykryciu grzyba Candida – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak odbudować błonę jelitową? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Naturalne produkty spożywcze chroniące jelita – odpowiada Mgr Agnieszka Depińska
- Dieta po operacji jelita grubego – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Dieta przy podejrzeniu jelita drażliwego – odpowiada Mgr Joanna Peplińska
artykuły
Probiotyki - działanie, zastosowanie, naturalne źródła probiotyków
Probiotyki to preparaty doustne zawierające żywe,
Produkty, za które podziękują ci jelita. Eksperci nie mają wątpliwości
"Nasze jelita są domem dla trylionów mikroorganizm
Wzmacniają jelita, są źródłem probiotyków. Najlepsze produkty fermentowane
Fermentacja to jeden z najstarszych, a jednocześni