Płatki kukurydziane są zdrowe, ponieważ zawierają węglowodany złożone, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Ale spośród różnych rodzajów płatków są one najrzadziej polecane - zawierają bowiem najwięcej sodu (składnika, którego i tak jest w naszej diecie zdecydowanie za dużo), a najmniej wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, witaminy E. Zdecydowanie więcej mają tych składników płatki owsiane oraz pszenne. Płatki kukurydziane z kolei zwierają więcej witamin z grupy B.
A więc wszystko zależy od tego, w jakim celu się je stosuje - czy mają dostarczyć konkretnych składników odżywczych, czy wspomagać odchudzanie. Jeśli mają mieć formę jedynie składnika wspomagającego odchudzanie, to polecałabym otręby pszenne, płatki owsiane lub pszenne.
Naturalne płatki są wytwarzane z ziaren zbóż: owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta, kukurydzy i ryżu i nic poza ziarnami nie powinno się w nich znajdować. Podczas produkcji ziarna pozbawia się łusek, a potem tylko poddaje się je sprasowaniu, dzięki czemu całe bogactwo składników pozostaje w środku. Zwykłe płatki przed jedzeniem trzeba ugotować albo moczyć 12 godzin. Tylko płatki błyskawiczne, poddane specjalnej obróbce hydrotermicznej, można jeść od razu, ale za to są one mniej wartościowe pod względem odżywczym. Głównym walorem płatków zbożowych jest błonnik. Ten nierozpuszczalny poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom, chroniąc przed nowotworem jelita grubego. Błonnik rozpuszczalny usprawnia procesy metaboliczne, obniża stężenie glukozy i cholesterolu we krwi. Szybko daje uczucie sytości, zmniejsza głód, chroniąc przed tyciem i wspomagając odchudzanie. Jednak takie właściwości ma tylko błonnik w formie nieprzetworzonej, który występuje w naturalnych produktach.
Płatki kukurydziane są zdrowym produktem, który może gościć w zdrowej diecie. Zawierają one złożone węglowodany oraz witaminy: głównie witaminę C i z grupy B. Niestety, płatki kukurydziane posiadają dużą zawartość sodu (Na), który odpowiada za retencję wody w organizmie i sprzyja podniesieniu ciśnienia tętniczego. Ponadto płatki te zwierają stosunkowo niewiele wapnia, żelaza, fosforu czy innych mikroskładników.
Tak więc płatki kukurydziane mogą gościć w menu, lecz powinny być stosowane co jakiś czas, na zmianę z innymi płatkami.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Płatki kukurydziane a odchudzanie – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Czy płatki owsiane są zdrowe? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Płatki kukurydziane na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Spożywanie płatków owsianych i ich wpływ na osteoporozę – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Odchudzanie i płatki kukurydziane – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Właściwości odżywcze grzybów – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie płatki wybrać na śniadanie? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Właściwości odżywcze płatków owsianych – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy owsianka jest zdrowsza od innych płatków? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Wartości odżywne grzybów – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Superżywność dla ciężarnych
W czasie ciąży zdrowa dieta to podstawa. Spożywane
Nie jesz pieczywa? To duży błąd
Niedoceniane pieczywo Polacy jedzą coraz mniej pie
Dieta cukrzycowa - rola, charakterystyka, składniki, czego unikać, jadłospis, zdrowe przekąski
Dieta cukrzycowa jest specjalnie ułożonym planem,