Dzień dobry,

Grzyby i pieczarki to produkty dość ciężkostrawne. Dlatego nie powinny być spożywane przez dzieci poniżej 10 roku życia oraz u osób starszych i mających schorzenia układu pokarmowego, w tym wątroby i trzustki.

Grzyby oprócz walorów smakowych zawierają węglowodany, niewielkie ilości tłuszczu oraz białka. Jednakże zawierają dość dużo witaminy D i niektóre witaminy z grupy B.

0

Grzyby zawierają dużo żelaza, potasu, fosforu, wapnia, sodu. Są w nich także mikroelementy - miedź, cynk, jod, mangan, fluor i ołów w granicach normalnych dla roślin jadalnych, przy czym w kapeluszach znajduje się więcej niż w trzonkach, ale trzeba też pamiętać o tym, ze zawierają w swoim składzie ok 80-90% wody. Mogą stanowić stały składnik diety osób dorosłych (wyłącznie!)
Pozdrawiam
www.dietoterapia.waw.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty