Dzień dobry,
Grzyby i pieczarki to produkty dość ciężkostrawne. Dlatego nie powinny być spożywane przez dzieci poniżej 10 roku życia oraz u osób starszych i mających schorzenia układu pokarmowego, w tym wątroby i trzustki.
Grzyby oprócz walorów smakowych zawierają węglowodany, niewielkie ilości tłuszczu oraz białka. Jednakże zawierają dość dużo witaminy D i niektóre witaminy z grupy B.
Wartość odżyczwcze grzybów są praktycznie zerowe, mają one jedynie walory smakowe. Oczywiscie w postaci smażonej są trudnostrawne.
Grzyby zawierają dużo żelaza, potasu, fosforu, wapnia, sodu. Są w nich także mikroelementy - miedź, cynk, jod, mangan, fluor i ołów w granicach normalnych dla roślin jadalnych, przy czym w kapeluszach znajduje się więcej niż w trzonkach, ale trzeba też pamiętać o tym, ze zawierają w swoim składzie ok 80-90% wody. Mogą stanowić stały składnik diety osób dorosłych (wyłącznie!)
Pozdrawiam
www.dietoterapia.waw.pl
Witam serdecznie,
Grzyby zawierają sporo witaminy D oraz witamin z grupy B. Poza tym są źródłem potasu, wapnia, żelaza i sodu.
Pozdrawiam,
Katarzyna Wawrzyniak
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wartości odżywne grzybów – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy grzyby są zdrowe? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Właściwości odżywcze płatków owsianych – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy 3-latek może jeść pieczarki? – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Wartość odżywcza grzybów – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jakie właściwości ma sezam? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta bezmleczna podczas karmienia piersią a wskazania do suplementacji wapnia – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Czy płatki kukurydziane są zdrowe? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Czy można pić kakao codziennie podczas odchudzania? – odpowiada Amelia Świsłowska
- Skutki braku ryb w diecie – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat