Witam,
Sezam cechuje się wysoką zawartością białka. Poza tym, sezam posiada wiele cennych witamin, w tym A, E, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, np. cynku, fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Sezam, ze względu na zawartość sesamolu i sesamolinę, zalicza się też do naturalnych przeciwutleniaczy, które zwalczając wolne rodniki zapobiegają procesom starzenia się skóry, a także wielu chorobom, w tym również chorobom nowotworowym.
W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu
joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie właściwości zdrowotne ma wino? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy można jeść kawior w ciąży? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Właściwości cebuli – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy produkty kiszone sa zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Dieta bezmleczna podczas karmienia piersią a wskazania do suplementacji wapnia – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Wartości odżywne grzybów – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Właściwości odżywcze grzybów – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Orzechy nerkowca jako zdrowa przekąska między posiłkami – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Jakie właściwości zdrowotne ma ciecierzyca? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jakie właściwości ma olej konopny? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
artykuły
Łagodzą stany zapalne i przedłużają młodość. Te warzywa mają super moc
Są prawdziwą bombą cennych witamin i minerałów. Po
Poznaj produkty zwiększające naturalną odporność organizmu
Czosnek Silny układ odpornościowy pomaga budować p
Co jeść podczas zaostrzeń choroby Leśniowskiego-Crohna?
Co to jest choroba Leśniowskiego-Crohna? Choroba