Przypadkowe odkrycie na temat właściwości dzikiej róży

Dzień dobry,

ciecierzyca jest dobrym źródłem białka i węglowodanów. Zawiera dużo błonnika, zwłaszcza frakcji nierozpuszczonych, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Wspomaga trawienie oraz obniża poziom glukozy we krwi, przydatne w leczeniu cukrzycy.
Ciecierzyca jest dobrym źródłem ważnych witamin takich jak B1, B2, B3, kwasu foliowego oraz wapnia, magnezu, fosforu, potasu i w szczególności żelaza.

Ciecierzyca może mieć pozytywny wpływ na niektóre z najważniejszych chorób człowieka, takich jak choroby serca, cukrzycy typu 2, choroby układu pokarmowego i niektórych nowotworów.


Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny [url=http://www.justynaluty.pl/]http://www.justynaluty.pl/[/url]

0

Witam serdecznie

ciecierzyca to warzywo strączkowe i jest ceniona za wysoką zawartość białka i błonnika.Błonnik rozpuszczalny zawarty w ciecierzycy działa korzystnie na funkcjonowanie jelita grubego: *Ma działanie odtruwające polegające na wychwytywaniu toksycznych związków, zapobiega ich wchłanianiu przez jelito-tym samym działa antynowotworowo* spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia, (co daje uczucie sytości po posiłku i zmniejsza wydzielanie insuliny), przez co między innymi obniża apetyt na słodycze.Odgrywa dużą rolę w zaburzeniach gospodarki lipidowej;
- zmniejsza stężenie cholesterolu – przyspiesza jego wchłanianie z kałem,-wiąże znaczne ilości kwasów żółciowych,-zwiększa wydalanie tłuszczów ze stolcem
-opóźnia wchłanianie triglicerydów. Ponadto ciecierzyca zawiera witaminy z grupy B,wapń, magnez - substancje regulujące pracę układu nerwowego,potas,żelazo.Rośliny strączkowe są ciężkostrawne z powodu dużej zawartości oligosacharydów, których produkty rozkładu bakteryjnego są wzdymające dlatego nie nalezy przesadzać w ich spożywaniu.Wg zaleceń podaje się częstotliwość występowania razowego pieczywa, kasz i strączków codziennie co najmniej jeden z wymienionych produktów.

pozdrawiam !
Agnieszka Pierwoła

0

Warzywa strączkowe w tym ciecierzyca mają sporo błonnika pokarmowego, działa on w naszych jelitach jak "szczotka" , który poprzez zwiększenie masy kału, pomaga usunąć zbędne produkty przemiany materii, przyśpiesza perystaltykę. Dzięki temu czas działania niekorzystnych substancji, toksyn na organizm jest krótszy.

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
78 poziom zaufania

Witam serdecznie,

Ciecierzyca jest rośliną strączkową, która zyskała na popularności ze względu na dużą zawartość białka (w 100g produktu ok. 9g) oraz błonnika (w 100g produktu ok. 7,5g). Jest dobrą alternatywą dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Dzięki zawartości błonnika, jej spożywanie może poprawiać perystaltykę jelit, co za tym idzie, zapobiegać zaparciom. Dodatkowo, ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywana przez osoby chore na cukrzyce. Jest bogata w takie minerały jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo, cynk oraz w niektóre witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy). Dzięki zawartości poszczególnych składników, spożywanie ciecierzycy może mieć wpływ na obniżanie ciśnienia krwi oraz stężenia tzw. „złego” cholesterolu.

Zobacz przepis na pyszne danie z ciecierzycą:
http://www.mojdietetyk.pl/cos_pysznego_zdrowego/duszone-warzywa-z-indyjska-masala.html?c=4

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Pozdrawiam serdecznie!

Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351

warto również przeczytać: [tu link do powiązanego s odpowiedzią artykułu

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty