Dzień dobry.
Cebula zawiera niewiele kalorii i nadaje charakterystyczny smak potraw. Wykazuje właściwości antybiotyczne i antyseptyczne, wzmacnia odporność. Zawiera kwercetynę- flawonoid, który jest przeciwutleniaczem, wpływa na hamowanie procesów nowotworowych. Cebula jest również źródłem m.in. wit. C, kwasu foliowego, potasu, cynku.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam,
Lecznicze właściwości cebuli są nam znane od czasów starożytnych. Jako, że cechują ją właściwości moczopędne, można ją stosować podczas zaburzeń oddawania moczu. Jest doskonała w leczeniu infekcji dróg oddechowych. Poza właściwościami bakteriobójczymi wspaniale wpływa na perystaltykę jelit. Grupa Amerykańskich naukowców dowiodła, że zmniejsza ona poziom cukru we krwi. Cebula obniża ryzyko rozwoju chorób serca. A dzięki obecności wolnych rodników wpływa na spowolnienie procesów starzenia się skóry. Bogata w pektyny, oraz rozmaite witaminy w tym witaminy z gr B. Dodatkowo wyciąg z cebuli doskonale nadaje się do tworzenia preparatów pielęgnujących włosy. Obecna siarka pochodząca z olejku lotnego wpływa na zmniejszenie przetłuszczania się włosów.
Pozdrawiam serdecznie
tak! polecam przeczytać http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-lecznicze-cebuli
Cebula jest warzywem o niezwykle silnym działaniu przeciwutleniającym. Zawiera witaminy C, B2, P, karotenoidy oraz minerały: krzem, siarkę, fosfor, magnez i cynk. Ma działanie wzmacniające organizm, przeciwdziała chorobom i infekcjom.
W medycynie ludowej używana jest do leczenia szkorbutu , wrzodów i blizn. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Sok z cebuli (np. domowy syrop) ma właściwości wzmacniające, przeciwzakaźne i grzybobójcze. Wyciąg z cebuli może posłużyć także jako odżywka do pielęgnacji włosów. Zawarta w nich siarka pochodząca z olejku lotnego cebuli, ogranicza przetłuszczanie się włosów. Ta wspaniała roślina nie traci swoich właściwości zdrowotnych podczas obróbki termicznej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie właściwości ma olej konopny? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jakie są właściwości syropu oligofruktozowego? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Właściwości zdrowotne soku z aloesu – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy czosnek poprawia odporność? – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Jakie właściwości ma czystek? – odpowiada Piotr Pilarski
- Szczypiorek a jego wartości odżywcze – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Wypadanie włosów i nadmierna suchość skóry – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Warzywa i owoce na zdrowe włosy – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy liście mniszka lekarskiego jedzone na surowo nie mają właściwości uzależniających? – odpowiada Mgr Monika Wrzos
- Czy to prawda, że sok z selera zatrzymuje sól w organizmie? – odpowiada Monika Papuga-Sobczak
artykuły
Cebula - właściwości lecznicze, odmiany cebuli
Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw na św
Najzdrowsza odmiana cebuli. Mózg i serce ją uwielbiają
Czerwona cebula to jedna z najpopularniejszych odm
Alternatywa dla leków - naturalne antybiotyki
Naturalne antybiotyki Infekcje, które wywołują bak