Witaj,
Syrop oligofruktozowy to polimer fruktozy - cukru owocowego. Nadaje produktom słodki smak. W organizmie (w jelitach) ulega strawieniu do fruktozy, która w wątrobie przekształca się w glukozę lub kwasy tłuszczowe.
Zawiera kalorie i sprzyja otyłości.
Witam, dla zachowania zdrowia i odpowiedniej masy ciała proszę unikać syropów z zawartością fruktozy. Wystarczy ilość pochodząca z owoców.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Właściwości cebuli – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Właściwości syropu glukozowo-fruktozowego – odpowiada Mgr Jolanta Łobocka
- Dieta a spożywanie owoców wieczorem – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie właściwości ma olej konopny? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Czy będąc na diecie odchudzającej, można spożywać syrop klonowy? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Właściwości oleju ryżowego – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jedzenie owoców przez osobę chorą na cukrzycę – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy piwo ma jakieś właściwości zdrowotne? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Właściwości soli z Himalajów – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Biegunka po zastosowaniu soku aloesowego – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
artykuły
Fruktoza - gdzie występuje i czy jest szkodliwa?
Fruktoza to cukier prosty, którego naturalnym źród
Maltoza - właściwości, występowanie i szkodliwość
Maltoza, nazywana cukrem słodowym, jest zaliczana
Syrop glukozowo-fruktozowy - gdzie występuje i czy jest szkodliwy?
Syrop glukozowo-fruktozowy to produkt szeroko wyko