Czy olszówka jest grzybem trującym?
Witaj,
Syrop oligofruktozowy to polimer fruktozy - cukru owocowego. Nadaje produktom słodki smak. W organizmie (w jelitach) ulega strawieniu do fruktozy, która w wątrobie przekształca się w glukozę lub kwasy tłuszczowe.
Zawiera kalorie i sprzyja otyłości.
Witam, dla zachowania zdrowia i odpowiedniej masy ciała proszę unikać syropów z zawartością fruktozy. Wystarczy ilość pochodząca z owoców.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Właściwości syropu glukozowo-fruktozowego – odpowiada Mgr Jolanta Łobocka
- Zamiana fruktozy na stewię – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Dieta a spożywanie owoców wieczorem – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy piwo ma jakieś właściwości zdrowotne? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Czy syrop ryżowy jest zdrowy? – odpowiada Mgr Iwona Mielcarek
- Jakich owoców nie należy łączyć ze sobą? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Czy będąc na diecie odchudzającej, można spożywać syrop klonowy? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Zawartość kalorii w produktach żywnościowych – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Właściwości cebuli – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Picie słodzonych soków owocowych – odpowiada dietetyk Monika Bigoś
artykuły
Maltoza - właściwości, występowanie i szkodliwość
Maltoza, nazywana cukrem słodowym, jest zaliczana
To już epidemia. Na schorzenia wątroby cierpi 6 milionów Polaków
Dnie spędzone przed komputerem, obiad z kantyny je
Fruktoza - gdzie występuje i czy jest szkodliwa?
Fruktoza to cukier prosty, którego naturalnym źród