Fruktoza, to cukier owocowy. Jest tańszy w produkcji niż zwykły cukier, dlatego jest tak chętnie stosowany przez producentów żywności do słodzenia produktów. Jest prawie tak samo słodka jak cukier. Jest albo był jeszcze do niedawna polecany dla diabetyków jako ten cukier, który nie powoduje gwałtownych wyrzutów insuliny. I to jest prawda, nie powoduje gwałtownych skoków insuliny, jednak fruktoza wchodzi w niepożądane cykle metaboliczne, które wręcz mogą napędzać rozwój cukrzycy. To tak najprościej.
Tkanka tłuszczowa wydziela hormon o nazwie leptyna, który informuje mózg, że jesteśmy syci. Fruktoza nie stymuluje wydzielania leptyny, co powoduje że dochodzi do zaburzenia działania leptyny. Gdy ośrodki sytości i głodu nie otrzymują prawidłowych informacji o tym, czy jesteśmy głodni, czy też nie, to jemy dużo więcej niż powinniśmy. A to już równia pochyła do nadwagi i otyłości.
Dzień dobry!
Proszę, że w odpowiedzi przytoczę tekst Pana T. Makowskiego. Pisze on, że syrop ten hamuje wytwarzanie leptyny, zwanej hormonem sytości. Nasza konsumpcja batonika lub ciasteczka z syropem glukozowo-fruktozowym nie kończy się więc na jednym, natychmiast mamy ochotę na następne, też zawierające tę substancję słodzącą... Jemy więc i tyjemy. Fruktoza przetwarzana jest bowiem w naszym organizmie na tłuszcz (po podaniu fruktozy podwyższa się poziom trójglicerydów we krwi), który gromadzi się wokół narządów wewnętrznych i jest szczególnie trudny do „zbicia”. Nadwaga i otyłość, to z kolei prosta droga do takich chorób, jak nadciśnienie, miażdżyca i cukrzyca. Syropowi przypisuje się również zachwianie w organizmie gospodarki magnezem, co może prowadzić do osteoporozy oraz zaburzania metabolizmu miedzi, ważnej w zapobieganiu anemii, łamliwości kości i choroby niedokrwiennej serca. Inni obarczają syrop przedwczesnym starzeniem organizmu oraz wywoływaniem wysokiego poziomu insuliny u kobiet, które zażywają środki antykoncepcyjne. Fruktoza zawarta w syropie może powodować również biegunki.
Pozdrawiam! Ania Kuczkin
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy syrop ryżowy jest zdrowy? – odpowiada Mgr Iwona Mielcarek
- Skład cukierków ziołowych a ich wpływ na organizm – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jakie są właściwości syropu oligofruktozowego? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Żucie gumy a tycie – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy jest jakieś ryzyko dla mnie lub płodu przy stosowaniu tego syropu? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Wyniki krzywej glukozowo-insulinowej – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Fruktoza w diecie niemowląt – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Ksylitol zamiast cukru w żywieniu dzieci – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Kaloryczność posiłków a uczucie sytości – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Czy częste picie napojów gazowanych wpływa negatywnie na organizm człowieka? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Syrop glukozowo-fruktozowy - gdzie występuje i czy jest szkodliwy?
Syrop glukozowo-fruktozowy to produkt szeroko wyko
Fruktoza - gdzie występuje i czy jest szkodliwa?
Fruktoza to cukier prosty, którego naturalnym źród
Hormony głodu i sytości - jak dieta wpływa na ich poziom?
Przyjmowanie pokarmów to warunek, który każdy z na