Czy syrop ryżowy jest zdrowy?

Syrop ryżowy. Znalazłam go w składzie produktów z półki ze zdrową żywnością. Sama już nazwa syrop mnie odstrasza. Czy ten ryżowy to takie samo zło jak glukozowo-fruktozowy?
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Witam, z pewnością syrop ryżowy nie jest tym samym, co syrop glukozowo-fruktozowy. Owszem, jest to zamiennik popularnej sacharozy, czyli białego cukru, ale jego wpływ na nasz organizm jest bardziej prozdrowotny. Uważa się, że obok stewii, ksylitolu (cukru brzozowego) i nierafinowanego cukru (czyli cukru trzcinowego) jest to jeden z lepszych zamienników popularnego, białego cukru. Syrop glukozowo-fruktozowy jest przyczyną otyłości, chorób cywilizacyjnych (cukrzyca typu 2, hipercholesterolemia, nadciśnienie) i jest bardzo podstępny, gdyż pobudza łaknienie . O syropie ryżowym nie znalazłam podobnych doniesień. Wręcz przeciwnie - syropy pochodzenia zbożowego poprawiają trawienie i zawierają cukry złożone, czyli rozkładają się powoli w organizmie nie powodując drastycznych skoków poziomu cukru we krwi (mają tzw. niski indeks glikemiczny) i takie produkty powinny przeważać w naszej diecie. Kolejna różnica- proces produkcji: o ile syrop glukozowo-fruktozowy jest tworem przetworzonej przemysłowo kukurydzy, to proces tworzenia syropu ryżowego jest długotrwały i oparty na działaniu naturalnych enzymów. A więc spokojnie może Pani jeść produkty zawierające syrop ryżowy :-)
Pozdrawiam

0

Witam, jak najbardziej można stosować zamiast cukru syrop ryżowy- powstaje on z ryżu, więc ma witaminy z grupy B, poza tym nie podnosi tak szybko glukozy we krwi. Nie ma nic wspólnego z syropem fruktozowym.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty