Dieta kobiety w ciąży
Witam, z pewnością syrop ryżowy nie jest tym samym, co syrop glukozowo-fruktozowy. Owszem, jest to zamiennik popularnej sacharozy, czyli białego cukru, ale jego wpływ na nasz organizm jest bardziej prozdrowotny. Uważa się, że obok stewii, ksylitolu (cukru brzozowego) i nierafinowanego cukru (czyli cukru trzcinowego) jest to jeden z lepszych zamienników popularnego, białego cukru. Syrop glukozowo-fruktozowy jest przyczyną otyłości, chorób cywilizacyjnych (cukrzyca typu 2, hipercholesterolemia, nadciśnienie) i jest bardzo podstępny, gdyż pobudza łaknienie . O syropie ryżowym nie znalazłam podobnych doniesień. Wręcz przeciwnie - syropy pochodzenia zbożowego poprawiają trawienie i zawierają cukry złożone, czyli rozkładają się powoli w organizmie nie powodując drastycznych skoków poziomu cukru we krwi (mają tzw. niski indeks glikemiczny) i takie produkty powinny przeważać w naszej diecie. Kolejna różnica- proces produkcji: o ile syrop glukozowo-fruktozowy jest tworem przetworzonej przemysłowo kukurydzy, to proces tworzenia syropu ryżowego jest długotrwały i oparty na działaniu naturalnych enzymów. A więc spokojnie może Pani jeść produkty zawierające syrop ryżowy :-)
Pozdrawiam
Witam,
dokładnie tak i nie polecam. choć oczywiście należałoby sprawdzić całkowity jego skład.
Sylwia Beyer-Wygońska
Witam, jak najbardziej można stosować zamiast cukru syrop ryżowy- powstaje on z ryżu, więc ma witaminy z grupy B, poza tym nie podnosi tak szybko glukozy we krwi. Nie ma nic wspólnego z syropem fruktozowym.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Skład cukierków ziołowych a ich wpływ na organizm – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Insulinooporność a jedzenie słodyczy – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Czy nabiał obniża poziom cukru? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Właściwości oleju ryżowego – odpowiada Roma Wojtewicz
- Co zamiast cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czym słodzić, by było zdrowo? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Właściwości syropu glukozowo-fruktozowego – odpowiada Mgr Jolanta Łobocka
- Na co zwracać uwagę przy wyborze soków w sklepie? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Warzywa w połączeniu z twarożkiem – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Skład napoju sojowego – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk