Drobne przyjemności w diecie cukrzyka
Witam,
http://www.forumpediatryczne.pl/porada/fruktoza-jako-zrodlo-weglowodanow-w-zywieniu-dzieci/3230.html
zachęcam do zapoznania się z tematem.
Witam serdecznie,
Jeśli chodzi o fruktozę to jest ona często dodawana jako środek słodzący do wielu napojów bezalkoholowych, deserów, wyrobów cukierniczych. słodyczy, płatków śniadaniowych.
Efekt metaboliczny fruktozy istotnie różni się od glukozy. Fruktoza wywołuje znacznie mniejszą odpowiedź glikemiczną i nie stymuluje wydzielania się insuliny, a także leptyny.
Jest to szczególnie ważne u osób z cukrzycą typu II.
Ale należy uważać, ponieważ wysoka zawartość fruktozy w diecie i brak stymulacji produkcji insuliny może się bowiem wiązać z brakiem zależnego od insuliny hamowania lipolizy w adipocytach, prowadzić do wysokiego poziomu wolnych kwasów tłuszczowych, sprzyjać rozwojowi oporności na insulinę i zaburzać tolerancję glukozy.
Jeśli chodzi o żywienie dzieci to niektórych produktów powinno się unikać w jego diecie, to właśnie cukier.
W ciągu pierwszego roku wprowadzania pokarmów stałych najlepiej w ogóle nie dodawać cukru do posiłków, które podaje Pani dziecku.
W przeciwnym razie może nabrać zbytniego apetytu na słodkie, co z kolei może poważnie zaburzyć jego chęć jedzenia innych pokarmów.
W przypadku gotowych dań dla dzieci bardzo ciężko ich uniknąć, występują głównie pod postacią dekstrozy, fruktozy, glukozy lub sacharozy.
W odpowiedzi na Pani pytanie lepiej nie dosładzać produktów dla dziecka i nie podawać dań ze zbyt dużą zawartością jakiegokolwiek cukru.
Zachęcam również do odwiedzania strony naszej poradni dietetycznej www.kalorynka.pl
W razie pytań jestem dostępna pod kontaktem kalorynka@kalorynka.pl
Pozdrawiam serdeczenie,
mgr dietetyk
Aleksandra Erdmann
www.kalorynka.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Cukier w diecie małego dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Fruktoza szkodzi czy pomaga w diecie? – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Czy jedzenie rabarbaru ma duży wpływ na dietę bez fruktozy? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Nietolerancja fruktozy a stosowanie cukru – odpowiada Mgr inż. Natalia Ciesielczuk
- Główne źródła cukrów prostych – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie są skutki niedoboru sacharozy? – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Czy po przebytym OZT I PZT można spożywac cukry glukoza,fruktoza, ksylitol i manitol? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Zamiana fruktozy na stewię – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Właściwości syropu glukozowo-fruktozowego – odpowiada Mgr Jolanta Łobocka
- W jaki sposób posługiwać się indeksem glikemicznym? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja