Czy cukier podnosi cholesterol?

Spożywam w dużej ilości cukier.Czy cukier podnosi cholesterol? Czy osoba w wieku 23 lat z podwyższonym cholesterolem może zażywać statyny?
MĘŻCZYZNA, 23 LAT ponad rok temu

Cukier czyli sacharoza nie podnosi poziomu cholesterolu. Dieta bogata w cukry (w tym i sacharozę, ale też glukozę, fruktozę i inne węglowodany) sprzyja podnoszeniu się LDL cholesterolu. Słodzona kawa może być, ale jeśli poza tym pije pan często Colę i inne gazowane napoje, niektóre napoje owocowe, je pan często wyroby cukiernicze to jest to droga do podwyższenia się poziomu cholesterolu, do insulinooporności i do otyłości. To wszystko może prowadzić do zawału, udaru i przedwczesnej śmierci. Jeśli ktoś stara się żyć higienicznie, w miarę zdrowo się odżywia, jest aktywny fizycznie, a ma bardzo podwyższony LDL-cholesterrol i 23 lata to czasem w takich sytuacjach można podać w ramach profilaktyki pierwotnej lub leczenia hipercholesterolemii rodzinnej statynę. Decyzję podejmuje lekarz. W sytuacjach niejednoznacznych klinicznie trzeba uważać na statyny, bo leki te zwiększają poziom glukozy we krwi i mogą przyczynić się do ujawnienia cukrzycy. Nie jest to jeszcze ostatecznie wyjaśnione, ale taki objaw zaobserwowano.Lepiej więc popracować nad swoimi zwyczajami, zwiększyć aktywność fizyczną niż sięgać po leki. Wyjdzie zdrowiej, taniej i przyjemniej. Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty