Witam. Głównym źródłem cukrów prostych w diecie są słodkie przekąski typu: czekolady, czekoladki, ciastka, ciasta, batony, wafelki, cukierki, słodkie napoje, cukier biały. Ukryty cukier znajduje się w produktach tj.jogurty smakowe, serki smakowe, soki i nektary, słodkie napoje gazowane i niegazowane,wody smakowe, chrupki do mleka. Po więcej porad żywieniowych zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Cukier czyli sacharoza, fruktoza w owocach i w miodzie, laktoza w mleku i oczywiście najprostsza forma czyli glukoza.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakich produktów unikać, by ograniczyć cukry proste? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ograniczenie cukrów prostych przy hipoglikemii reaktywnej – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Fruktoza szkodzi czy pomaga w diecie? – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Co mogą pić dzieci z cukrzycą? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Ból żołądka i odbijanie po wielkanocnym śniadaniu – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Codzienne spożywanie słodyczy – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy cukier podnosi cholesterol? – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Refluks żołądkowo-przełykowy a ciasta – odpowiada Małgorzata Panek
- Profilaktyka cukrzycy – odpowiada Mgr Olga Wojtysiak
- Zamiana fruktozy na stewię – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
artykuły
Syrop glukozowo-fruktozowy - gdzie występuje i czy jest szkodliwy?
Syrop glukozowo-fruktozowy to produkt szeroko wyko
Fruktozemia - przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie
Fruktozemia, czyli wrodzona nietolerancja fruktozy
Cukry proste - charakterystyka, podział, występowanie, wpływ cukrów prostych na zdrowie człowieka
Cukry proste należące do grupy węglowodanów, mogą