Cukier w diecie małego dziecka

czy niemowlęciu i dziecku do 4 roku życia można podawać cukier?, skoro niemowlętom w szpitalu daje się glukozę, czy to prawda , że to jest gorsze od białego cukru - glukoza?i czy cukier ksylitol-jest zalecany w diecie malucha? są jakieś dawki?a co z inuliną?czy to prawda, że ta odchudza, leczy, jest probiotykiem?czy można jej bezkarnie używać?czy agawa, cukier trzcinowy, stewia, miód, syrop klonowy, melasa, miód manuka -są dobre dla niemowląt?jakie dawki?
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Dieta małego dziecka (a już tym bardziej niemowlęcia) powinna być oparta o naturalne produkty, nie powinna zawierać żadnych dodatków, w tym dowolnych substancji słodzących. Podawanie glukozy w szpitalu jest postępowaniem medycznym, którego prawidłowości u zdrowych dzieci nie ma nawet sensu rozważać. Generalnie powinno się dzieci raczej przyzwyczajać do tego, że źródłem słodyczy są wyłącznie naturalne produkty jak mleko czy owoce. Większość wymienionych przez Panią substancji słodzących lub węglowodanów może mieć negatywny wpływ na zdrowie i nie powinna być podawana dzieciom. Jednym wyjątkiem jest miód (ze względu na wysoką aktywność biologiczną), który można ewentualnie w małych ilościach podawać jako dodatek do napojów lub dań. Miód najlepiej jest dobrać pod kątem aktywności biologicznej do Państwa aktualnych potrzeb (np. miody regulujące trawienie, wspomagające odporność).

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty