witam,
dzieciom nie powinno się w ogóle podawać cukru w żadnej postaci dodatkowo.
Nie ma zupełnie takiej potrzeby.
Dieta małego dziecka (a już tym bardziej niemowlęcia) powinna być oparta o naturalne produkty, nie powinna zawierać żadnych dodatków, w tym dowolnych substancji słodzących. Podawanie glukozy w szpitalu jest postępowaniem medycznym, którego prawidłowości u zdrowych dzieci nie ma nawet sensu rozważać. Generalnie powinno się dzieci raczej przyzwyczajać do tego, że źródłem słodyczy są wyłącznie naturalne produkty jak mleko czy owoce. Większość wymienionych przez Panią substancji słodzących lub węglowodanów może mieć negatywny wpływ na zdrowie i nie powinna być podawana dzieciom. Jednym wyjątkiem jest miód (ze względu na wysoką aktywność biologiczną), który można ewentualnie w małych ilościach podawać jako dodatek do napojów lub dań. Miód najlepiej jest dobrać pod kątem aktywności biologicznej do Państwa aktualnych potrzeb (np. miody regulujące trawienie, wspomagające odporność).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Miód a cukier w diecie – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Ksylitol zamiast cukru w żywieniu dzieci – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Jaki cukier dla przedszkolaka? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Możliwość stosowania słodziku przy refluksie żołądkowo-przełykowym – odpowiada Natalia Ulewicz
- Co zamiast cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy cukrzyk może zamiast cukru używać miodu? – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Czym zastąpić cukier w diecie? – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Słodzik zamiast miodu – odpowiada Mgr inż. Marcelina Szulżycka
- Nadmiar cukru w diecie – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jaki jest najzdrowszy zamiennik cukru? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Substancje słodzące w cukrzycy
Substancje słodzące w cukrzycy zaspokajają potrzeb
Cukier w diecie i w domu - rodzaje, właściwości, bezpieczeństwo. Czy cukier zawsze szkodzi?
Cukier to potocza nazwa ogólna dla węglowodanów, w
Aspartam - szkodliwość, zastosowanie i właściwości
Aspartam to substancja słodząca traktowana jak zam