Dzień dobry, jeśli spożywanie tych produktów idzie w parze z intensywną aktywnością fizyczną, to nie. Zarówno miód, jak i banan dostarczają dużej ilości węglowodanów łatwoprzyswajalnych. Sa to produkty wysokoenergetyczne o znikomej ilości błonnika w bananie i jego braku w miodzie.. Niedobór błonnika prowadzi do wyrzutu insuliny i gwałtownego spadku poziomu glukozy we krwi. Wtedy czujemy osłabienie. Ciągłe dostarczanie łatwoprzyswajalnych produktów w wiekszych ilościach i to codziennie może skończyć się insulinoopornością, a następnie cukrzycą. Wkomponowanie miodu i banana w skład zróżnicowanej diety zawierajacej sporo błonnika, nie musi powodować w/w dolegliwości.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Miód a cukier w diecie – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Problem z cukrem w diecie Dukana – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Ile dziennie można spożywać miodu? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Spożywanie bananów podczas diety odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Cukier w diecie małego dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dieta odchudzająca a miód – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy podczas karmienia piersią można jeść miód? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Banany w diecie rocznego dziecka – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Banan w diecie redukcyjnej – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jem 10 bananów dziennie! Czy to niebezpieczne? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
artykuły
Domowe "energetyki". Zwalczają senność, poprawiają koncentrację
Napoje energetyczne mają jeden cel - dać "kopa", ż
Słodycze, które sycą i nie podnoszą cukru. Idealne na diecie
Myślisz, że odchudzanie oznacza rezygnację ze słod
Hiperinsulinemia - przyczyny, objawy, leczenie
Hiperinsulinemia to schorzenie metaboliczne związa