Banan w diecie redukcyjnej

Witam, czy codzienne spożywanie jednego banana w diecie redukcyjnej jest dobrym pomysłem? Wkrajam go do owsianki, którą jadam na śniadanie kilka razy w tygodniu (raz lub dwa dla odmiany jem jajecznicę). Poza tym często ćwiczę, piję ponad 2 l wody, jadam 5 posiłków dziennie w miarę równych odstępach czasu, do każdego posiłku staram się włączać owoce lub warzywa, ale ten banana nie daje mi spokoju - jem go naprzemiennie z jabłkiem, ale z bananem bardziej mi smakuje :) Dziękuję i pozdrawiam.
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Witam,
banan jako owoc wysokokaloryczny nie jest dobrym pomysłem w diecie redukcyjnej. Jest on źródłem mieszaniny cukrów prostych i złożonych, przy czym ich proporcje zmieniają się w zależności od dojrzałości. Węglowodany zawarte w bananie bardzo szybko wchłaniają się z przewodu pokarmowego i szybko zwiększają stężenie glukozy we krwi. Dlatego poleca się je spożywać sportowcom po wysiłku w celu odbudowy glikogenu w mięśniach i wątrobie.
Twoje informacje o sobie są bardzo ogólnikowe, dlatego trudno coś radzić. Dieta redukcyjna ma na celu obniżenie zawartości tkanki tłuszczowej. Nie piszesz z jakiego pułapu masy ciała redukujesz kilogramy i jaka jest dokładnie Twoja aktywność fizyczna (ile razy w tygodniu, jak długo trwa oraz jaki jest to rodzaj aktywności). Wszystko to ma znaczenie. Jeżeli Twój wysiłek fizyczny jest znaczny, wtedy banana można zjeść w połączeniu z produktem mlecznym, najlepiej w ciągu 1 godziny po wysiłku w celu odbudowy zapasów glikogenu oraz regeneracji mięśni. W pozostałych porach dnia lub w dniu bez aktywności, zaleca się spożywanie owoców zawierających spore ilości błonnika pokarmowego przy średniej lub małej zawartości węglowodanów. Z owoców będą to m.in. jabłka, gruszki, mandarynki, pomarańcze, grejpfruty, melon. Oczywiście trzeba pamiętać, że spożywanie czegoś w nadmiernych ilościach zawsze będzie kończyć się odkładaniem tkanki tłuszczowej. Ile czego należy zjeść określa dietetyk na podstawie wywiadu zdrowotno-żywieniowego, analizy składu ciała oraz aktywności fizycznej.
Jajecznica w diecie redukcyjnej też nie jest wskazana, chyba że przygotowujesz ją bez dodatku tłuszczu. Lepiej ugotować jajko na miękko.
Pozdrawiam, Anna Brinken

0

Witam, oczywiście, że banan nie przeszkadza w diecie redukcyjnej w szczególności że spożywa go Pani na śniadanie . Śniadanie powinniśmy jeść jak król- powinno być bardzo energetyczne . Banan jak najbardziej do powyższych założeń pasuje. pozdrawiam

0

Witam, banan jest bardzo odżywczym owocem, ale przy swoich walorach ma tez jedną wadę:wysoką zawartość cukru, a przez to kalorii. Tym niemniej, jeśli jest mądrze zaplanowany w zbilansowanym posiłku, nic nie stoi na przeszkodzie, by pojawiał się systematycznie w diecie. Nic nie wiem o kaloryczności stosowanej diety, więc trudno wypowiedzieć się, co do ilości banana, czy jest ona właściwa czy też nie. Proszę ewentualnie uzupełnić informacje na ten temat.Pozdrawiam serdecznie

0
Dr Anna Brinken
Dr Anna Brinken

Banan z owsianką to więcej kalorii niż jabłko z owsianką (zakładając, że je Pani taką samą ilość owsianki), dieta powinna być tak ułożona aby posiłki każdego dnia były mniej więcej takie same. Więc proszę wziąć to pod uwagę.
Pozdrawiam!

Banan w diecie redukcyjnej może sie pojawi c1-2 razy w tygodniu. Niestety jest to owoc zawierający duże ilości cukru oraz mający wysoki indeks glikemiczny. Owsianke można urozmaicac różnymi owocami - zamiast banana mogą to byc owoce zawierające znacznie mniej cukru, np. pomarańcza, kiwi, maliny, truskawki (poza sezonem jak najbardziej mogą byc mrożone) oraz oczywiście wspomniane jabłko czy gruszka.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Węglowodany w diecie redukcyjnej

ile porcji węglowodanów powinna zawierać dieta redukcyjna 1500-1600 kcal dla kobiety o średniej aktywności fizycznej 28 lat, 170 cm wzrostu, PPM 1400, CPM 2000 kcal.Chodzi mi o chleb oraz kasze, ryż, płatki owsiane.Czy większość węglowodanów powinna pochodzić z warzyw i owoców?
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Witam,
w takim przypadku ilość węglowodanów powinna stanowić ok 50-55%, co przekłada się na ok. 200g węglowodanów. Powinny to być głównie węglowodany złożone, czyli pełnoziarniste pieczywo, gruboziarniste kasze, ryż brązowy, płatki z pełnego ziarna. Warzywa w diecie redukcyjnej powinny zajmować ważne miejsce i mogą być jedzone bez większych ograniczeń, poza ziemniakami i warzywami strączkowymi, których ilość należy zbilansować w diecie według ilości węglowodanów. Owoce powinny występować 1 do maksymalnie 2 razy dziennie i nie powinny być głównym źródłem węglowodanów, ze względu na to, że zawierają przede wszystkim cukry proste, które sprzyjają rozrostowi tkanki tłuszczowej.
Jeżeli chodzi o porcje węglowodanów to powinny występować w każdym posiłku, czyli 4-5 porcji dziennie. Najwięcej powinno ich być w pierwszym śniadaniu, z uwagi na to, że organizm wykazuje wtedy największe zapotrzebowanie na te składniki. Szczególnie istotne jest to dla mózgu, dla którego jedynym źródłem energii jest glukoza.
Najmniej powinna ich zawierać kolacja, ponieważ wieczorem organizm nie wykazuje już dużego zapotrzebowania na energię, istotniejsze są wtedy składniki budulcowe, głównie białko.
Pozdrawiam,
Estera Durbacz
Poradnia Dobry Dietetyk w Bytomiu i Katowicach

0

Większość węglowodanów powinna pochodzić z pieczywa pełnoziarnistego ciemnego oraz ciemnych kasz, ryżu, płatków owsianych. Dieta powinna zawierać 5 posiłków dziennie

0

Witam, mam wątpliwości do obliczenia CPM na poziomie 2000 kcal, ale....odpowiadając na pytanie...węglowodany powinny stanowić ok 50-55% energii.Błędem będzie zbyt duży udział cukrów prostych z owoców, raczej powinny przeważać węglowodany wolnowchnialne z pieczywa razowego, grubych kasz, otrąb, surowych warzyw etc.
Zapraszam na www.dietoterapia.waw.pl. Serdecznie pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Naleśniki na diecie redukcyjnej

Witam czy naleśniki powodują tycie?można je spożywać na diecie redukcyjnej?
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Witam, można jeść wszystko w diecie redukcyjnej jednak odpowiednio przygotowane ( mąka pełnoziarnista lub razowa) i smażone bez dodatku tłuszczu. Pozdrawiam Beyer-Wygońska

0

2-3 naleśniki przygotowane z mąki pełnoziarnistej usmażone bez tłuszczu, z farszem warzywnym czy mięsnym jak najbardziej mogą się pojawić na diecie redukcyjnej.

0

Dzień dobry. Na diecie redukcyjnej można spożywać naleśniki, jednak wszystko zależy od sposobu ich przygotowania. Najlepiej używać mąki pełnoziarnistej i ograniczyć tłuszcz. Istotne jest również z czym podajemy naleśniki. Zamiast dżemów, marmolady czy słodkich farszy polecam naleśniki po włosku (z warzywami i mięsem, przepis znajduje się na poniższej stronie http://diet-coaching.xaa.pl/przepisy-2/) lub naleśniki ze szpinakiem. Po więcej porad żywieniowych zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witam serdecznie,

Naleśniki można spożywać na diecie redukcyjnej ale w ograniczanych ilościach. Powinny być przygotowane z mąki razowej najlepiej typ 2tys, z mleka nie wyżej niż 2%tłuszczu i usmażone na patelni beztłuszczowej lub na niewielkiej ilości oleju.

W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk

0
Agata Zmorkowska Dietetyk, Poznań
32 poziom zaufania

Witam, naleśniki niestety choć smaczne są daniem wysoko kalorycznym. Głównym składnikiem naleśnikowego ciasta jest mąka i to ona właśnie jest wysokokaloryczna.Naleśnik bez nadzienia ma ok 123 kcal. Do tego należy doliczyć nadzienie, które może spowodować, że jeden naleśnik będzie zawierał nawet do 300 kcal. Nie są więc zalecane więc w przypadku diety odchudzającej.
Pozdrawiam, Agata Zmorkowska

0

Witam. Naleśniki mogą być spożywane ale w umiarkowanej ilości i oczywiście odpowiednio przygotowane. Zamiast słodkiego nadzienia warto przygotować je np z warzywami. Do przygotowania polecam mąkę pełnoziarnistą i mleko do 2% zawartości tłuszczu. Nie używamy tłuszczu do smażenia. Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty