Sam chleb nie jest problem w diecie redukcyjnej, a nadmiar kalorii w całodziennej dawce pokarmów. Często bardziej kaloryczne jest to z czym spożywamy pieczywo - na przykład nadmiar masła, sery żółte lub tłuste wędliny. Oczywiście polecam pieczywo razowe - zawiera błonnik, składniki mineralne i witaminy z grupy B. W każdej diecie wskazana jest różnorodność. Dlatego na śniadanie zamiast kanapek można przyrządzić owsiankę lub kaszę jaglaną z owocami. Polecam spożywać regularnie pięć posiłków dziennie, duże ilości świeżych warzyw i owoców, chudego nabiału, ryb i tłuszczów roślinnych. Unikać smażenia - przygotowywać potrawy w piekarniku lub na parze. Bardzo istotna jest również aktywność fizyczna. Można również pomyśleć o skorzystaniu z pomocy dietetyka. Po przeprowadzeniu pomiarów i wywiadu, specjalista ułoży jadłospis dopasowany do Pana potrzeb.
Witam!
W diecie oprócz kalorii istotne są składniki tj. białko, węglowodany, witaminy czy minerały. Prawidłowa dieta powinna składać się w około 60-55% z węglowodanów (kasze, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste), 25-30% z tłuszczu (orzechy, nasiona słonecznika, masło, oleje roślinne) i około 15 % białka (mleko, produkty mleczne, mięso, ryby). Po dokładniejsze zalecenia żywieniowe zapraszam na stronę http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zamiennik chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Dopuszczalna ilość białka w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zawartość białka w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Pieczywo chrupkie na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Chleb razowy na kolację przy diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jakie powinny być proporcje spożywania węglowodanów, białka, tłuszczy w diecie 1000-1200 kcal? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Spożywanie pieczywa w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty są węglowodanami a jakie białkami? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy 30% białka na diecie odchudzającej jest bezpieczne dla zdrowia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Podaż kaloryczna na diecie redukcyjnej u 29-latki ważącej 65 kg przy 170 cm wzrostu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności
Ludzie reagują na pełnoziarniste pieczywo w różny sposób
Produkty pełnoziarniste są ważnym elementem zdrowe
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób