Pieczywo chrupkie na diecie redukcyjnej

czy stosowanie pieczywa chrupkiego na diecie redukcyjnej zamiast chleba zwykłego jest dobre?
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Witam,
Na diecie redukcyjnej zalecam stosowanie wartościowego, dobrej jakości chleba razowego. Nie polecam całkowitego zastąpienia chleba pieczywem chrupkim. Ze względu na to, że kromka jest dużo mniej kaloryczna można od czasu do czasu zrobić z niego np. kanapkę na drugie śniadanie do pracy. Pieczywo chrupkie bywa praktyczne właśnie przy posiłkach dodatkowych (2 śniadanie, podwieczorek), gdyż użycie zwykłego pieczywa wiąże się ze zbyt dużą ilością kalorii.
Pozdrawiam

0
Mgr Maria OchmaĹska
Mgr Maria OchmaĹska

Witam,
w diecie redukcyjnej zalecam spożywanie chleba razowego. Chleb chrupki jest produktem wysokoprzetworzonym i wbrew pozorom wyskokalorycznym, często zawierającym małe ilości składników odżywczych. Pieczywo razowe jest bardziej sycące oraz bogate w składniki mineralne i witaminy szczególnie z grupy B.

Dzień dobry. Polecam pieczywo razowe, które jest źródłem węglowodanów złożonych oraz witamin i minerałów. Pieczywo chrupkie można stosować przemiennie z pieczywem razowym, jednak w ograniczonych ilościach. Po więcej porad żywieniowych zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witam, na diecie redukcyjnej, ale również w codziennej normalnej diecie zalecam spożywanie chleba razowego na naturalnym zakwasie. Pieczywo chrupkie w 100g zawiera nawet więcej kcal niż tradycyjne pieczywo. Jest w prawdzie lżejsze, jednak zazwyczaj potrzebujemy zjeść więcej "kromek" pieczywa chrupkiego niż tradycyjnego. Ponad to pieczywo chrupkie jest produktem wysokoprzetworzonym i ubogim w składniki mineralne i witaminy. Można sięgać po nie sporadycznie dla urozmaicenia diety.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty