Witam,
w przypadku diety redukcyjnej liczy się kaloryczność spożywanych produktów. Kromka pieczywa razowego jest zdecydowanie bardziej kaloryczna od kromki pieczywa chrupkiego. Należy zwrócić uwagę na opis na opakowaniu produktowym pieczywa chrupkiego, na którym na pewno umieszczona będzie informacja o kcal w jednej kromce. Obliczamy raczej kaloryczność całego posiłku np. śniadania, wszak jeśli zwiększymy ilość kromek również zwiększy się ilość dodatków, co będzie miało wpływ na całkowitą kaloryczność śniadania.
pozdrawiam
Magdalena Kubik
Dzień dobry!
Często, kiedy przechodzimy na dietę postanawiamy zmienić nieco nawyki żywieniowe. Jedną z pierwszych zmian jest wyeliminowanie z menu pieczywa lub zastępujemy zwykłe pieczywo chrupkim czy waflami ryżowymi. W 100 g chleba razowego jest ok. 220-230 kcal, w pszennym ok. 250- 260 kcal, natomiast chrupkie zawiera ich aż 374. Pierwsza pułapką chrupkiego pieczywa czy wafli ryżowych jest to, że jedna kromka jest znacznie lżejsza, a co za tym idzie jest mniej kaloryczna, więc automatycznie popadamy w pułapkę numer dwa- skoro jest takim „lekkim” pieczywem - często pojawia się pokusa, by zjeść więcej. Skoro zawierają mniej kalorii, więc automatycznie myślimy, że są bardziej korzystne w diecie i lepsze dla naszego zdrowia. Nic bardziej mylnego. Pieczywo chrupkie, dmuchane, ryżowe ma wysoki Indeks Glikemiczny (IG 90), co oznacza, że po jego zjedzeniu bardzo szybko podnosi się poziom cukru we krwi, po czym równie gwałtownie spada. Upraszczając: po zjedzeniu jednej porcji, w krótkim czasie na nowo poczujemy głód.
Pieczywo chrupkie i ryżowe ma znacznie niższą wartość sycącą i odżywczą niż zwykły razowy chleb. Należy do żywności wysoko przetworzonej. Razowe pieczywo zawiera dużo składników mineralnych, więcej białek, węglowodanów złożonych, jest bardziej sycące.
Pieczywo leży u podstaw naszej piramidy żywieniowej, wiec nie należy się go obawiać, pod warunkiem, że jemy je rozsądnie (1- 2 kromki dziennie).
Życzę smacznego!
Ania Kuczkin
Witam. Jeśli nie ma takiej potrzeby lepiej spożywać pieczywo razowe, które jest bogatsze m.in. w błonnik czy składniki mineralne. Po więcej porad zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Pieczywo chrupkie na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Zastąpienie chleba pieczywem chrupkim na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy chleb razowy tuczy? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- czym zastąpić chleb w diecie? – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Pieczywo lekkie błonnikowe Sonko a biały lub ciemny chleb – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Chleb razowy na kolację przy diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Spożywanie wafli ryżowych na diecie przez 25-latkę – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaki chleb mogę jeść na diecie oprócz razowego? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Czy na diecie redukcyjnej można jeść na kolację pieczywo? – odpowiada Mgr Maria Ochmańska