Witam,
Wszystko zależy od tego jak zrobi Pani naleśnik. Jeżeli jest on z mąki pszennej, z tłustym mlekiem i smażony na tłuszczu to nie może go Pani spożywać zbyt często i bez ,,wyrzutów sumienia'' Naleśnik stanie się bardzo kaloryczny. Proszę zrobić go z mąki żytniej razowej najlepiej 2tys. oraz z otrąb, użyć mleka 1,5% tłuszczu i smażyć na patelni beztłuszczowej. Jeżeli chodzi o banany są to owoce o największej zawartości cukrów. Oczywiście cukry naturalne z bananów są zdrowsze niż słodycze ale zachowałabym umiar ponieważ jedzone w dużych ilościach mogą odkładać się w postaci tkanki tłuszczowej. Do tego proszę pamiętać aby owoce zjadać w pierwszej połowie dnia. cukry z owoców jedzone np na kolację nie zostaną już przetrawione. Jeżeli nie ćwiczy Pani intensywnie to zamieniłabym banany na inne owoce np. kiwi czy jabłko.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dużą rolę odgrywają produkty, z których naleśniki będą przygotowane i sposób ich przygotowania. Warto zamienić mąkę pszenną na razową i smażyć na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Taki posiłek w ramach deseru nie powinien także pojawiać się często, jeżeli jest Pani na diecie redukcyjnej. W takim przypadku, może sobie na niego Pani pozwolić raz na dwa tygodnie, a na co dzień w formie czegoś słodkiego zalecamy spożycie jednej porcji surowych owoców.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Naleśniki na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Spożywanie naleśników ze szpinakiem w diecie lekkostrawnej – odpowiada Mgr inĹź. Aleksandra ĹťyĹowska
- Czy można spożywać smażone śniadania? – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Czy smażony produkt osiąga więcej kalorii? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Drożdżyca pochwy i nieskuteczne leczenia – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Stosowanie diety i leków na grzybicę jelit – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czym mogę zastąpić słodycze? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wybór patelni bez smażenia – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Dieta przy zakażeniu drożdżakami – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Jak przygotować zdrowe i odżywcze naleśniki? Kluczowe dodatki i składniki
Naleśniki kojarzą się z lekkim i przyjemnym posiłk
Niepozorny kisiel może być zdrowy? Fakty i mity o ulubionym deserze
Kisiel - bezwartościowy deser z torebki czy zdrowa
Słodycze, które sycą i nie podnoszą cukru. Idealne na diecie
Myślisz, że odchudzanie oznacza rezygnację ze słod