Często powodem napadów głodu jest obniżenie poziomu cukru we krwi. Należałoby rozważyć i przeanalizować swój jadłospis, czy znajdują się w nim produkty bogate w łatwo przyswajalne węglowodany, które powodują szybki wzrost i równie szybki spadek stężenia glukozy we krwi. Do takich produktów należą: białe pieczywo i produkty z białej mąki, duża ilość ziemniaków, słodkie napoje, słodycze, dużo owoców.
Należy je zastąpić pełnoziarnistymi produktami zbożowymi, z mąki razowej, żytniej, dużą ilością warzyw, wody mineralnej lub herbaty bez cukru.
Produkty zawierające chrom zmniejszają łaknienie na słodycze. Znajdzie je Pani w:
jabłkach, pełnoziarnistych produktach, drożdżach czy płatkach ryżowych.
Zamiast słodyczy można wybierać zdrowsze przekąski, lecz także zachować umiar w ich spożywaniu - suszone owoce, orzechy, ciasta bez cukru z dużą ilością pełnych ziaren zbóż, koktajle owocowe przyrządzone w domu na bazie jogurtu lub kefiru.
Jeżeli jest Pani osobą zdrową, można zastosować słodziki spożywcze dodawane do potraw.
Więcej informacji w artykule:
http://portal.abczdrowie.pl/slodziki-bezkarna-slodycz
Polecam przeczytanie artykułu o dietetycznych deserach:
http://portal.abczdrowie.pl/dietetyczne-desery-przepisy
Pozdrawiam
Witam Panią,
Ja zawsze powtarzam, że słodycze to nałóg i im więcej ich jemy tym większą odczuwamy na nie ochotę. Po zjedzeniu słodyczy gwałtownie rośnie poziom cukru w naszym organizmie. Szybko wzrasta również poziom insuliny, która ,,trawi'' cukry i tak jak one szybko wzrosły tak szybko spadają i w momencie nagłego spadku cukru my odczuwamy głód na słodycze. W ten sposób powstaje błędne koło a każdy kawałek czekolady napędza kolejny. Proszę z tym walczyć a zobaczy Pani że się od słodyczy odzwyczai i za jakiś czas powie że mogą nie istnieć
Apetyt na słodycze jest również skutkiem źle zbilansowanej diety. Jeżeli jemy nieregularnie, posiłki są ubogie węglowodany złożone - główne źródło energii to organizm zaczyna domagać się energii a Pani sięga po najprostsze jej źródło czyli słodycze- cukry proste. Efekt ,,zastrzyku energetycznego'' się pojawia ale jest bardzo krótkotrwały.
Ewentualnie słodycze można zamienić na owoce, naturalne, prawdziwe masło orzechowe, dżemy niskosłodzone, miód, bakalie, domowe wypieki zaczerpnięte z różnych przepisów z internetu pod hasłem "fit słodycze".
Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czym można zastąpić słodycze? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak ograniczyć chęć na słodycze? – odpowiada Małgorzata Panek
- Jak zmniejszyć duży apetyt na słodycze? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak skutecznie ograniczyć apetyt na słodycze? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak opanować ochotę na podjadanie słodyczy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Nadmierny apetyt na słodycze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak można powstrzymać apetyt na słodycze? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Jak hamować apetyt na słodycze i chipsy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak mam przestać spożywać słodycze? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Uzależnienie od jedzenia słodyczy – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
artykuły
Dieta niskowęglowodanowa - zasady, produkty wskazane i zakazane
Dieta niskowęglowodanowa, inaczej low carb, to pla
Zdrowe i szybkie potrawy dla diabetyka
Potrawy dla diabetyków powinny zawierać jak najmni
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób