Witam, w dietach redukcyjnych chodzi o tłuszcz dodawany do procesu smażenia. Potrawy smażone nie są zalecane w zdrowym żywieniu, ale od czasu do czasu może Pani dla urozmaicenia podać filet z indyka smażony bez tłuszczu na patelni grillowej. Pozdrawiam
Witam serdecznie, produkty smażone cechuje wyższa wartość energetyczna (kaloryczna) w porównaniu do produktów np. gotowanych czy pieczonych. Podczas smażenia dochodzi do zmniejszenia wartości odżywczej produktu. Zachęcam do używania patelni beztłuszczowych, grillowania, pieczenia i gotowania. Po więcej porad żywieniowych zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy można spożywać smażone śniadania? – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Czego używać do smażenia? – odpowiada Mgr Natalia Główka
- Jak przeliczać kaloryczność posiłków? – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Jak usmażyć rybę kiedy jest się na diecie? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Wybór patelni bez smażenia – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Zawartość kalorii w pierogach gotowanych i pieczonych – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Czy produkt Sweet Freedom jest dobry dla cukrzyków? – odpowiada Mgr Anna Zwoleńska
- Dieta przy raku jelita grubego i chorej wątrobie – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Czy przytyję, będąc na takiej diecie? – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
- Zespół jelita drażliwego w postaci mieszanej – odpowiada Mgr Beata Bondyra
artykuły
Częste jedzenie frytek a konsekwencje dla zdrowia
Badania na całym świecie skupiają się coraz części
Pieczone ziemniaki, frytki i chipsy mogą być silnie rakotwórcze
Pieczone ziemniaki i chrupiące frytki zwiększają r
Więcej rakotwórczej nitrozoaminy może być w jedzeniu niż w jednej tabletce metforminy
Polaków zaniepokoiła wieść o tym, że metformina, p