Czy smażony produkt osiąga więcej kalorii?

Witam. Jestem na diecie, na wszystkich forach żywieniowych spotykamy się z hasłami, iż nie można jeść smażonego. Czy smażony produkt osiąga więcej kalorii? czy chodzi po prostu o tłuszcz dodawany do smażonych potraw? Mieszkam w UK, zakupiłam tutaj spray Oliwy z Oliwek. W jednym psiknięciu ma on 1 kalorię. Kurczaka np. smaże na 3 psiknięciach. Czy mogę bez obaw jeść w ten sposób smażone produkty? Czy warto jednak przestawić się na pieczone bądź gotowane? Dziękuję i pozdrawiam, A.
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Witam, w dietach redukcyjnych chodzi o tłuszcz dodawany do procesu smażenia. Potrawy smażone nie są zalecane w zdrowym żywieniu, ale od czasu do czasu może Pani dla urozmaicenia podać filet z indyka smażony bez tłuszczu na patelni grillowej. Pozdrawiam

0

Witam serdecznie, produkty smażone cechuje wyższa wartość energetyczna (kaloryczna) w porównaniu do produktów np. gotowanych czy pieczonych. Podczas smażenia dochodzi do zmniejszenia wartości odżywczej produktu. Zachęcam do używania patelni beztłuszczowych, grillowania, pieczenia i gotowania. Po więcej porad żywieniowych zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty