Najlepiej wybrać patelnie teflonową (dobrej, znanej firmy, warto zainwestować w końcu to wydatek na kilka lat) lub ceramiczna koniecznie z grubym dnem, patelnia powinna być ciężka. Warto żeby miała przykrywkę, ponieważ jeśli Pani smaży mięso nawet na 1 łyżeczce oleju, przykryje to mięso, to podczas obróbki cieplnej mięso puści soki i mimo małej ilości tłuszczu nic się nie przypali. Ja tak robię i gwarantuję, że mięso nie jest suche ani nie smaczne. Do naleśników używam specjalnej patelni Tefal do naleśników i nie dodaje tłuszczu w ogóle. Nic mi się nie przypala, fakt, że naleśnik nie ma takiego smaku jak smażonej w dużej ilości tłuszczu, ale w końcu zależy nam na jego ograniczeniu.
Witam,
Poza używaniem patelni (smażeniem) zalecam zastosowanie innych technik obróbki termicznej, jak np.:
- gotowanie w wodzie,
- gotowanie na parze,
- pieczenie w naczyniach glinianych, żaroodpornych, w rękawie, na papierze do pieczenia,
- duszenie bez wcześniejszego obsmażania,
- duszenie z obsmażaniem.
Kiedy będzie Pani wybierała patelnię, proszę zwrócić uwagę, aby była pokryta teflonem. Zazwyczaj jest również informacja, czy nadaje się do smażenia bez tłuszczu.
Pozdrawiam,
Magdalena Rapacka
Podstawową patelnią jest patelnia teflonowa, która nie wymaga użycia tłuszczu. Polecam również zastanowienie się nad kupnem patelni grillowej. Dzięki niej nadmiar tłuszczy wytopi się i zostanie poza zasięgiem mięsa, a potrawy na niej przygotowywane nie są pozbawiane walorów smakowych. Pozdrawiam.
Witam.
Patelnia do smażenia bez tłuszczu to super pomysł przy diecie. Polecam też patelnie grillowe. Wybierać te dobrej klasy ( koszt takiej patelni to od 100 do nawet 500 zł)Proszę pamiętać, że na tej patelni smażymy chude mięso i ryby. Dobrze też zaopatrzyć się w naczynie do gotowania na parze.
Pozdrawiam
Julita Krawczyk
witam, zdecydowanie wystraczy dobra patelnia teflonowa o grubym dnie, cena swiadczy o jakosci wiec nie polacam tej za 30zł, moze Pani tez kupic dobra patelnie grillowa ale tu nie wszystko Pani przygotuje natomiast smak jest ciekawy ;-)
Zgadzam się z Panią Lucyną - łatwiej wymienić zużytą ( teflon) patelnię za 30 zł , trudniej się rozstać z patelnią za set złotych.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy teflon jest szkodliwy dla zdrowia? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Spożywanie naleśników ze szpinakiem w diecie lekkostrawnej – odpowiada Mgr inĹź. Aleksandra ĹťyĹowska
- W jaki sposób metoda przygotowania potraw wpływa na ich wartość odżywczą? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy można spożywać smażone śniadania? – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Dieta przy raku jelita grubego i chorej wątrobie – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jaką dietę wybrać przy bólach żołądka? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Odchudzanie a spożywanie mieszanki warzyw na patelnię – odpowiada Mgr Jagoda Podkowska
- Co może jeść osoba po operacji jelita grubego? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy smażenie może być szkodliwe dla zdrowia? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
artykuły
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności
Nie przesadzaj w święta. Zatkane tętnice to jeden ze skutków
Świąteczne potrawy, choć pyszne, mogą być niebezpi
Dlaczego warto jeść karpia? Korzyści i wykorzystanie w kuchni
Smażony, pieczony, duszony, gotowany… Karpia m