Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (880 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (405 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Wybór patelni bez smażenia

witam chciałabym kupić patelnię, na której można smażyć bez tłuszczu. Jestem na diecie w związku z czym chciałabym ogaraniczyć smażenie na tłuszczu. Proszę o rady
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Najlepiej wybrać patelnie teflonową (dobrej, znanej firmy, warto zainwestować w końcu to wydatek na kilka lat) lub ceramiczna koniecznie z grubym dnem, patelnia powinna być ciężka. Warto żeby miała przykrywkę, ponieważ jeśli Pani smaży mięso nawet na 1 łyżeczce oleju, przykryje to mięso, to podczas obróbki cieplnej mięso puści soki i mimo małej ilości tłuszczu nic się nie przypali. Ja tak robię i gwarantuję, że mięso nie jest suche ani nie smaczne. Do naleśników używam specjalnej patelni Tefal do naleśników i nie dodaje tłuszczu w ogóle. Nic mi się nie przypala, fakt, że naleśnik nie ma takiego smaku jak smażonej w dużej ilości tłuszczu, ale w końcu zależy nam na jego ograniczeniu.

0

Witam,
Poza używaniem patelni (smażeniem) zalecam zastosowanie innych technik obróbki termicznej, jak np.:
- gotowanie w wodzie,
- gotowanie na parze,
- pieczenie w naczyniach glinianych, żaroodpornych, w rękawie, na papierze do pieczenia,
- duszenie bez wcześniejszego obsmażania,
- duszenie z obsmażaniem.

Kiedy będzie Pani wybierała patelnię, proszę zwrócić uwagę, aby była pokryta teflonem. Zazwyczaj jest również informacja, czy nadaje się do smażenia bez tłuszczu.

Pozdrawiam,
Magdalena Rapacka

0

Podstawową patelnią jest patelnia teflonowa, która nie wymaga użycia tłuszczu. Polecam również zastanowienie się nad kupnem patelni grillowej. Dzięki niej nadmiar tłuszczy wytopi się i zostanie poza zasięgiem mięsa, a potrawy na niej przygotowywane nie są pozbawiane walorów smakowych. Pozdrawiam.

0

Witam.
Patelnia do smażenia bez tłuszczu to super pomysł przy diecie. Polecam też patelnie grillowe. Wybierać te dobrej klasy ( koszt takiej patelni to od 100 do nawet 500 zł)Proszę pamiętać, że na tej patelni smażymy chude mięso i ryby. Dobrze też zaopatrzyć się w naczynie do gotowania na parze.
Pozdrawiam
Julita Krawczyk

0

witam, zdecydowanie wystraczy dobra patelnia teflonowa o grubym dnie, cena swiadczy o jakosci wiec nie polacam tej za 30zł, moze Pani tez kupic dobra patelnie grillowa ale tu nie wszystko Pani przygotuje natomiast smak jest ciekawy ;-)

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Zgadzam się z Panią Lucyną - łatwiej wymienić zużytą ( teflon) patelnię za 30 zł , trudniej się rozstać z patelnią za set złotych.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia

Witam. Czy zastąpienie smażenia potraw na patelni oliwą z oliwek moźe byc zdrowsze od oleju rzepakowego?
MĘŻCZYZNA, 19 LAT ponad rok temu

Witam. Ogólnie smażenie jest niezdrowe i niezalecane. Ale jeśli już zdarza się smażyć, to najlepszym tłuszczem do smażenia jest olej kokosowy, ewentualnie masło klarowane i rafinowany olej rzepakowy. Rafinowana (oczyszczona) oliwa z oliwek również jest dozwolona. Natomiast oliwa extra virgin lub vergine nie nadaje się do smażenia. Podobnie inne nierafinowane oleje roślinne (wyjątkiem jest olej kokosowy lub palmowy). Jeśli chce Pan korzystać z prozdrowotnych składników oleju, polecam stosować nierafinowane oleje roślinne jako dodatek do surówek i sałatek, na zimno (bez smażenia lub innej formy podgrzewania) np. olej rydzowy, olej lniany, olej rzepakowy, oliwa z oliwek. Należy wybierać oleje przechowywane w ciemnej szklanej butelce, ponieważ wtedy zachowują one swoje właściwości. Pozdrawiam i zapraszam na bloga ze zdrowymi przepisami: www.zdrowapasja.blogspot.com.

0

Dzień dobry

Nie zaleca się stosowania oliwy z oliwek do smażenia, o ile producent na to zezwolił. Z kolei oliwy przeznaczone do smażenia są gorszej jakości. Zalecam stosowanie dobrej jakości oliwy z oliwek na zimno np. do sałatek, a do smażenia olej rzepakowy.

Pozdrawiam!

www.dietetykmedyczny.com

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Oliwa i oleje a smażenie

Oliwa extra virgin i inne oleje a smażenie. Każdy twierdzi co innego, temperatura dymienia oliwy wynosi około 160 stopni. Smażąc nie chcemy by wydzieliły się tłuszcze trans przez "spalenie tłuszczu". Przecież KAŻDY olej rafinowany został podgrzany do ponad 200 stopni w dodatku z użyciem chemikaliów , więc jakim cudem podgrzanie w domu ODPOWIEDNIEGO tłuszczu nierafinowanego (kokosowy, oliwa) może zaszkodzić bardziej niż rafinowany tłuszcz? PS smaże na oliwie-nie pryska, na rafinowanym rzepaku tak
MĘŻCZYZNA, 22 LAT ponad rok temu

Zanim reklamy nas osaczyły nasze babcie smażyły na smalcu, tłuszczu gęsim lub maśle klarowanym.
Tłuszcz kokosowy jest o.k.
Proszę tylko pamiętać, że na każdym tłuszczu smażymy jednorazowo i po smażeniu go wyrzucamy.
pozdrawiam, Małgorzata Mięsowicz
www.miesowicz.fitdietetyk.pl

0

Witam. Najlepszy do smażenia będzie olej kokosowy lub masło klarowane, ewentualnie smalec. Zawierają one tłuszcze nasycone, które są stabilne w wysokiej temperaturze. Jednak należy pamiętać, iż smażenie ma negatywny wpływ na zdrowie, dlatego najlepiej unikać tego typu obróbki kulinarnej. Jeśli chodzi o oliwę z oliwek i olej rzepakowy, to nadają się one tylko do krótkiego obsmażenia lub duszenia potraw. Oleje te są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które w wysokiej temperaturze przekształcają się częściowo w szkodliwe tłuszcze trans. Aby korzystać z dobroczynnych właściwości nierafinowanej oliwy i oleju rzepakowego, najlepiej stosować je na zimno np. do sałatek i surówek, a smażenie wyeliminować lub ograniczyć do minimum. Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty