Dzień dobry,
najzdrowszy sposób obróbki termicznej to gotowanie w wodzie lub na parze. Dzięki temu potrawy mają łatwostrawny charakter i zawierają najwięcej witamin i składników mineralnych.
Natomiast jeżeli nie ma chorób ani dolegliwości ze strony układu pokarmowego - to może Pani stosować także smażenie, oczywiście nie za często = 1-2 razy w tygodniu.
Zdrowszym rozwiązaniem od smażenia jest duszenia czy pieczenie w piekarniku.
Grill elektryczny to również bardzo dobre rozwiązanie.
Proszę pamiętać, że niezależnie od rodzaju obróbki termicznej powinien być do posiłku dodany tłuszcz-aby umożliwić wchłaniani witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Witam,
najlepsze rodzaje obróbki termicznej to: gotowanie, gotowanie na parze, duszenie, pieczenie, jak również grillowanie na grillu elektrycznym będzie dosyć dobrym rozwiązaniem.
Pozdrawiam,
www.nutricus.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy kaloryczność tych produktów zmienia się po obróbce termicznej? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Grillowanie a gotowanie na parze – odpowiada Mgr Tomasz Remus
- Wartości odżywcze mięs pieczonych na grillu elektrycznym – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Czy lepiej jest gotować w szybkowarze czy w parowarze? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Wartość odżywcza gotowanych warzyw – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Dlaczego warto jeść potrawy z parowaru? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Wprowadzenie smażonych potraw przy karmieniu piersią – odpowiada Dr Anna Brinken
- Uchyłkowość jelit a spożywanie ryb – odpowiada Dr Anna Brinken
- Surowe i smażone owoce a wartości odżywcze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)