Mięso ekologiczne
Dzień dobry,
najzdrowszy sposób obróbki termicznej to gotowanie w wodzie lub na parze. Dzięki temu potrawy mają łatwostrawny charakter i zawierają najwięcej witamin i składników mineralnych.
Natomiast jeżeli nie ma chorób ani dolegliwości ze strony układu pokarmowego - to może Pani stosować także smażenie, oczywiście nie za często = 1-2 razy w tygodniu.
Zdrowszym rozwiązaniem od smażenia jest duszenia czy pieczenie w piekarniku.
Grill elektryczny to również bardzo dobre rozwiązanie.
Proszę pamiętać, że niezależnie od rodzaju obróbki termicznej powinien być do posiłku dodany tłuszcz-aby umożliwić wchłaniani witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Witam,
najlepsze rodzaje obróbki termicznej to: gotowanie, gotowanie na parze, duszenie, pieczenie, jak również grillowanie na grillu elektrycznym będzie dosyć dobrym rozwiązaniem.
Pozdrawiam,
www.nutricus.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wartości odżywcze mięs pieczonych na grillu elektrycznym – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Eliza Gosławska
- Grillowanie a gotowanie na parze – odpowiada Mgr Tomasz Remus
- Czy lepiej jest gotować w szybkowarze czy w parowarze? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Surowe i smażone owoce a wartości odżywcze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dlaczego warto jeść potrawy z parowaru? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Wartość odżywcza gotowanych warzyw – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Czy kaloryczność tych produktów zmienia się po obróbce termicznej? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Uchyłkowość jelit a spożywanie ryb – odpowiada Dr Anna Brinken
- Czy warzywa z zupy, np. korzeń pietruszki, seler, są pełnowartościowe? – odpowiada Mgr Monika Witczak