W jaki sposób metoda przygotowania potraw wpływa na ich wartość odżywczą?

Witam czy dania z parowaru są zdrowsze od smażonych lub gotowanych. Czytałam ze lepiej mięsa itd dusić .piec w piekarniku. Grillowac niż smażyć. Jeszcze mam pytanie czy dania z grilla elektronicznego są zdrowe?
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,

najzdrowszy sposób obróbki termicznej to gotowanie w wodzie lub na parze. Dzięki temu potrawy mają łatwostrawny charakter i zawierają najwięcej witamin i składników mineralnych.

Natomiast jeżeli nie ma chorób ani dolegliwości ze strony układu pokarmowego - to może Pani stosować także smażenie, oczywiście nie za często = 1-2 razy w tygodniu.
Zdrowszym rozwiązaniem od smażenia jest duszenia czy pieczenie w piekarniku.

Grill elektryczny to również bardzo dobre rozwiązanie.

Proszę pamiętać, że niezależnie od rodzaju obróbki termicznej powinien być do posiłku dodany tłuszcz-aby umożliwić wchłaniani witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga

0

Witam,

najlepsze rodzaje obróbki termicznej to: gotowanie, gotowanie na parze, duszenie, pieczenie, jak również grillowanie na grillu elektrycznym będzie dosyć dobrym rozwiązaniem.

Pozdrawiam,
www.nutricus.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty