Witam, wszystko zależy od objawów uchyłkowatości. Jeśli występuje bezobjawowo (bez odczuwalnego bólu), to dieta powinna być bogatoresztkowa, czyli obfitująca w błonnik ułatwiający pracę jelita grubego: chleb razowy, grube kasze, makaron razowy, płatki zbożowe, otręby zbożowe, warzywa, owoce bez drobnych pestek, nasiona roślin strączkowych jeśli nie powoduja uciążliwych wzdęć. W przypadku stanów zapalnych uchyłków stosuje się dietę łatwostrawną: drobne kasze, chleb pszenny, gotowane warzywa i owoce). Aby wspomóc pracę jelita koniecznie wprowadza się fermentowane produkty mleczne: jogurty, kefiry, maślanka. Rybę można jeść w każdym przypadku, jednak w diecie łatwostrawnej eliminuje się smażenie. Dopuszczalna obróbka termiczna, to gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez wcześniejszego obsmażania, pieczenie w folii. Bardzo ważne jest dostarczanie 1,5-2 litrów płynów bez wzgledu na rodzaj diety.Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy mogę spożywać te produkty chorując na hemoroidy? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jakie produkty spożywać, by usprawnić pracę jelit? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Co należy jeść przy zapaleniu jelit? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Przewlekłe gazy oraz zespół jelita drażliwego – odpowiada Mgr Natalia Łasek
- Jak zwiększyć poziom błonnika w diecie? – odpowiada Mgr Jolanta Łobocka
- Czy te objawy świadczą o IBS? – odpowiada Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek
- Dieta a wafle ryżowe – odpowiada Roma Wojtewicz
- Usunięcie części jelita grubego i dieta – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Dieta przy wrzodach żołądka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska