Uchyłkowość jelit a spożywanie ryb

Witam. Proszę mi powiedziec, czy uchyłkowości jelit można jeśc ryby, np: morszczuk. Szczerze powiem, że czytając artykuły na temat diety, zaczynam się gubic, ponieważ każdy artykuł mówi coś innego. Jeden artykuł zaleca jeśc jasne pieczywo, drugi poleca pieczywo razowe. Proszę o pomoc. Pozdrawiam, Kasia
KOBIETA, 38 LAT ponad rok temu

Witam, wszystko zależy od objawów uchyłkowatości. Jeśli występuje bezobjawowo (bez odczuwalnego bólu), to dieta powinna być bogatoresztkowa, czyli obfitująca w błonnik ułatwiający pracę jelita grubego: chleb razowy, grube kasze, makaron razowy, płatki zbożowe, otręby zbożowe, warzywa, owoce bez drobnych pestek, nasiona roślin strączkowych jeśli nie powoduja uciążliwych wzdęć. W przypadku stanów zapalnych uchyłków stosuje się dietę łatwostrawną: drobne kasze, chleb pszenny, gotowane warzywa i owoce). Aby wspomóc pracę jelita koniecznie wprowadza się fermentowane produkty mleczne: jogurty, kefiry, maślanka. Rybę można jeść w każdym przypadku, jednak w diecie łatwostrawnej eliminuje się smażenie. Dopuszczalna obróbka termiczna, to gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez wcześniejszego obsmażania, pieczenie w folii. Bardzo ważne jest dostarczanie 1,5-2 litrów płynów bez wzgledu na rodzaj diety.Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty