Objawy niedoboru nasyconych kwasów Omega 3
Co się stanie, jeśli w naszej diecie zabraknie kwasów tłuszczowych omega-3? Obejrzyj film i dowiedz się, jakie są objawu niedoboru tego składnika. Wypowiada się dr Leszek Walentynowicz, internista.
Dzień dobry,
Wartość energetyczna wspomnianych przez Pana produktów żywnościowych nie ulega zmianie w wyniku obróbki termicznej, np. pieczenia w piekarniku lub tosterze bez dodatku tłuszczu i przypraw. W przypadku pieczenia mięsa i ryb szacuje się, że dochodzi do zachowania około 70-80% witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz wodzie, które znajdują się w produkcie naturalnym, nieprzetworzonym. Podczas obróbki kulinarnej warto zwrócić również uwagę na stopień rozdrobnienia wykorzystywanych pokarmów, albowiem im wyższy, tym z reguły dochodzi do większej utraty składników odżywczych podczas obróbki cieplnej (np. gotowania czy pieczenia) i późniejszego przechowywania potraw. Do najbardziej zalecanych metod obróbki kulinarnej zalicza się gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, duszenie bez wstępnego obsmażania, pieczenie bez dodatku tłuszczu, a także grillowanie na grillu elektrycznym bez dodawania tłuszczu.
Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl
https://ranking.abczdrowie.pl/d/mateusz-durbas-dietetyk-krakow-81424
Jeżeli zwraca Pan uwagę na kaloryczność, to zdecydowanie zdrowszym rozwiązaniem będzie wybór chleba pełnoziarnistego zamiast bułki, a zamiast sera żółtego proponuję mozarellę.
Witam,
kaloryczność produktów nie zmienia się pod wpływem obróbki termicznej ale rośnie indeks glikemiczny.
Dlatego też zaleca się gotowanie np ryżu. kaszy, makaronu al'dente.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Joanna Wasiluk (Dudziec)
Dietetyk
Blogi:
wp fitness
https://joanna-wasiluk.fitness.wp.pl/
Kafeteria.pl
https://joanna-wasiluk.kafeteria.pl/
Instagram:
https://www.instagram.com/joanna_dudziec_wasiluk/?hl=pl
ABC zdrowie
https://ranking.abczdrowie.pl/d/joanna-wasiluk-dudziec-dietetyk-warszawa-31668
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta jest zalecana przy moim schorzeniu? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Co jeść na diecie redukcyjnej? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jaki nabiał można jeść w ciąży? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy po ostrym zapaleniu trzustki można pić mleko sojowe? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy lek Clatra powinno się tak przyjmować? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- W jaki sposób metoda przygotowania potraw wpływa na ich wartość odżywczą? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Kiedy jest najlepsza wchłanialność leku? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jakie herbaty ziołowe mogę pić? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Ile kalorii muszę spożywać? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Dieta po laparoskopowym usunięciu woreczka źółciowego – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
artykuły
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności
Jak jeść przy cukrzycy?
"Ma pani cukrzycę" Białe bułki z masłem, twarożkie
Dieta cukrzycowa - rola, charakterystyka, składniki, czego unikać, jadłospis, zdrowe przekąski
Dieta cukrzycowa jest specjalnie ułożonym planem,