Czy kaloryczność tych produktów zmienia się po obróbce termicznej?

Witam, czy kaloryczność bułki z serem i szynką zmienia się po obróbce termicznej, mówie tu tylko i wyłącznie o np. pieczeniu w piekarniku, oczywiście bez żadnych dodatków. Czy obróbka terminacza produktów spożywczych ma na nie jakiś wpływ?
MĘŻCZYZNA, 23 LAT ponad rok temu

Objawy niedoboru nasyconych kwasów Omega 3

Co się stanie, jeśli w naszej diecie zabraknie kwasów tłuszczowych omega-3? Obejrzyj film i dowiedz się, jakie są objawu niedoboru tego składnika. Wypowiada się dr Leszek Walentynowicz, internista.

Dzień dobry,



Wartość energetyczna wspomnianych przez Pana produktów żywnościowych nie ulega zmianie w wyniku obróbki termicznej, np. pieczenia w piekarniku lub tosterze bez dodatku tłuszczu i przypraw. W przypadku pieczenia mięsa i ryb szacuje się, że dochodzi do zachowania około 70-80% witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz wodzie, które znajdują się w produkcie naturalnym, nieprzetworzonym. Podczas obróbki kulinarnej warto zwrócić również uwagę na stopień rozdrobnienia wykorzystywanych pokarmów, albowiem im wyższy, tym z reguły dochodzi do większej utraty składników odżywczych podczas obróbki cieplnej (np. gotowania czy pieczenia) i późniejszego przechowywania potraw. Do najbardziej zalecanych metod obróbki kulinarnej zalicza się gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, duszenie bez wstępnego obsmażania, pieczenie bez dodatku tłuszczu, a także grillowanie na grillu elektrycznym bez dodawania tłuszczu.



Z wyrazami szacunku,

Mgr Mateusz Durbas

Dietetyk Kliniczny i Sportowy

https://mateuszdurbas.pl/

https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/

https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl

https://ranking.abczdrowie.pl/d/mateusz-durbas-dietetyk-krakow-81424

0

Jeżeli zwraca Pan uwagę na kaloryczność, to zdecydowanie zdrowszym rozwiązaniem będzie wybór chleba pełnoziarnistego zamiast bułki, a zamiast sera żółtego proponuję mozarellę.

0

Witam,

kaloryczność produktów nie zmienia się pod wpływem obróbki termicznej ale rośnie indeks glikemiczny.

Dlatego też zaleca się gotowanie np ryżu. kaszy, makaronu al'dente.



W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:

tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl

Pozdrawiam

Joanna Wasiluk (Dudziec)

Dietetyk

Blogi:

wp fitness

https://joanna-wasiluk.fitness.wp.pl/

Kafeteria.pl

https://joanna-wasiluk.kafeteria.pl/



Instagram:

https://www.instagram.com/joanna_dudziec_wasiluk/?hl=pl

ABC zdrowie

https://ranking.abczdrowie.pl/d/joanna-wasiluk-dudziec-dietetyk-warszawa-31668

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty