Dzień dobry,
Wartość energetyczna wspomnianych przez Pana produktów żywnościowych nie ulega zmianie w wyniku obróbki termicznej, np. pieczenia w piekarniku lub tosterze bez dodatku tłuszczu i przypraw. W przypadku pieczenia mięsa i ryb szacuje się, że dochodzi do zachowania około 70-80% witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz wodzie, które znajdują się w produkcie naturalnym, nieprzetworzonym. Podczas obróbki kulinarnej warto zwrócić również uwagę na stopień rozdrobnienia wykorzystywanych pokarmów, albowiem im wyższy, tym z reguły dochodzi do większej utraty składników odżywczych podczas obróbki cieplnej (np. gotowania czy pieczenia) i późniejszego przechowywania potraw. Do najbardziej zalecanych metod obróbki kulinarnej zalicza się gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, duszenie bez wstępnego obsmażania, pieczenie bez dodatku tłuszczu, a także grillowanie na grillu elektrycznym bez dodawania tłuszczu.
Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl
https://ranking.abczdrowie.pl/d/mateusz-durbas-dietetyk-krakow-81424
Jeżeli zwraca Pan uwagę na kaloryczność, to zdecydowanie zdrowszym rozwiązaniem będzie wybór chleba pełnoziarnistego zamiast bułki, a zamiast sera żółtego proponuję mozarellę.
Witam,
kaloryczność produktów nie zmienia się pod wpływem obróbki termicznej ale rośnie indeks glikemiczny.
Dlatego też zaleca się gotowanie np ryżu. kaszy, makaronu al'dente.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Joanna Wasiluk (Dudziec)
Dietetyk
Blogi:
wp fitness
https://joanna-wasiluk.fitness.wp.pl/
Kafeteria.pl
https://joanna-wasiluk.kafeteria.pl/
Instagram:
https://www.instagram.com/joanna_dudziec_wasiluk/?hl=pl
ABC zdrowie
https://ranking.abczdrowie.pl/d/joanna-wasiluk-dudziec-dietetyk-warszawa-31668
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeść na diecie redukcyjnej? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jaki nabiał można jeść w ciąży? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jaka dieta jest zalecana przy moim schorzeniu? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy przy takim zapaleniu żołądka i dwunastnicy można jeść płatki owsiane? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Kiedy jest najlepsza wchłanialność leku? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jak dostarczyć sobie witamin? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy w diecie lekkostrawnej mogę jeść pierogi z kapustą i grzybami? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy taka kaloryczność posiłków będzie dla mnie odpowiednia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- W jaki sposób zbić taki poziom glukozy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy będzie ona miała wpływ na moje samopoczucie? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)