Dzień dobry,
W przypadku zakażenia bakterią Helicobacter pylori może Pani regularnie włączać do diety gotowane (w wodzie lub na parze, a także zmiksowane na zupę krem) warzywa, takie jak marchew, pietruszka, seler, dynia, cukinia, buraki, szpinak, bataty, ziemniaki. Dozwolone są również chude gatunki mięsa drobiowego (np. pierś z kurczaka lub indyka bez skóry), królik, chude ryby (m.in.: dorsz, sandacz, mintaj, sola, pstrąg, okoń morski, szczupak), jak również niskotłuszczowe mleko i jego przetwory (np. sery twarogowe, jogurty, kefiry, maślanki do 2% zawartości tłuszczu). Ponadto warto wprowadzać do swojego menu przeciery owocowe (również koktajle) z banana, owoców jagodowych, brzoskwini, moreli, a także jabłko w postaci gotowanej lub pieczonej.
Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl
https://ranking.abczdrowie.pl/d/mateusz-durbas-dietetyk-krakow-81424
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy przy takim zapaleniu żołądka i dwunastnicy można jeść płatki owsiane? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Co jeść na diecie redukcyjnej? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Kiedy jest najlepsza wchłanialność leku? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jakie suplementy jeszcze warto stosować, aby utrzymać dobre zdrowie? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy mogę napić się alkoholu przy braniu antybiotyku? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Co zrobić z takim wysokim ciśnieniem u mamy? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy mogłam przedawkować podaż witaminy A w diecie? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Dlaczego nie mogę schudnąć pomimo diety? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Ile kalorii muszę spożywać? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jakie pieczywo mogę jeść po operacji? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas