Dzień dobry,
Nie ulega najmniejszej wątpliwości, że adekwatne spożycie witaminy A jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku i układu odpornościowego, niemniej jednak przyjmowanie wysokich jej dawek (zwłaszcza ponad 10 000 IU na dobę) wiąże się z występowaniem wad wrodzonych u płodu. W związku z tym, że większość kobiet dostarcza odpowiednich ilości witaminy A z pożywieniem, nie zaleca się dodatkowej suplementacji witaminą A w okresie ciąży. Proszę unikać w diecie przede wszystkim wątróbki oraz dużej ilości soku marchwiowego, natomiast nie ma powodu do obaw o przedawkowanie witaminy A w przypadku regularnej konsumpcji warzyw, owoców, a nawet umiarkowanych ilości jaj, nabiału, czy ryb.
Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl
https://ranking.abczdrowie.pl/d/mateusz-durbas-dietetyk-krakow-81424
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy spożywam za dużo witaminy A w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy picie z marchwi przyciemni skórę? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy jedzenie marchewek w dużych ilościach może wpłynąć na koloryt skóry? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Co jeść na diecie redukcyjnej? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy przy takim zapaleniu żołądka i dwunastnicy można jeść płatki owsiane? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy to wina restrykcyjnej diety niskopurynowej? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jaką dietę najlepiej wdrożyć? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jak dostarczyć sobie witamin? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy rabarbar jest zdrowy? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jak leczyć ten problem z kompulsywnym objadaniem się? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas