Dzień dobry,
W celu zwiększenia podaży w diecie różnokolorowych, świeżych warzyw i owoców sugeruję zacząć je regularnie spożywać w formie smoothie i koktajli, które można połączyć na wiele różnych sposobów, aby były smaczne, łatwo strawne oraz proste i szybkie w przygotowaniu. Dobrym pomysłem jest także stopniowe dodawanie 1-2 plasterków wybranych warzyw (m.in.: pomidora, papryki, rzodkiewki, czy zielonego ogórka) na pieczywo razowe, aby powoli przyzwyczajać się do smaku i tekstury tych pokarmów. Aby poprawić smakowitość posiłków warto także systematycznie używać świeżych oraz suszonych ziół, jak również dobrej jakości mieszanek przyprawowych (bez dodatku soli, cukru i glutaminianu sodu).
Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny Kraków
Dietetyk Sportowy Kraków
Dietetyk Kliniczny Online
Dietetyk Sportowy Online
https://www.mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietę najlepiej mam stosować? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jak poprawić apetyt podczas stosowania tego leku? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Co oznacza taki poziom żelaza we krwi? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jak zmniejszyć apetyt na słodycze? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy będę musiała już stałe stosować dietę? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jaką dietę stosować przy insulinooporności i PCOS? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- O czym świadczą ketony? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jaki indeks glikemiczny ma inka? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jak stosować kwas hialuronowy doustny? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Ile kalorii powinien spożywać mój syn? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas