Wszystko z Pani dietą jest w porządku. Ryzyko przedawkowania witaminy A w ciąży dotyczy suplementów diety.
Prowitaminy A czyli beta karotenu pochodzącego z żywności raczej nie da się przedawkować, a wręcz jest on wskazany w diecie przyszłej mamy.
Witam,
Przedawkowanie witaminy A w ciąży rzeczywiście może być niebezpieczne dla dziecka i jest niestety możliwe. Dlatego kobiety w ciąży nie nie mogą spożywać wątroby, która zawiera zbyt wysoki poziom tej witaminy, a także nie powinny stosować suplementów zawierających witaminę A. Należy pamiętać jednak, że witamina A jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju płodu i jej zapotrzebowanie w ciąży wzrasta. Dlatego spożywanie dużej ilości warzyw jest bardzo dobrym pomysłem. Nie ma obawy przedawkowania witaminy A ze źródeł naturalnych (poza wątrobą), ale radzę zachować zdrowy rozsądek - szklanka soku z marchwi to dobry pomysł, ale dwie szklanki to już byłoby za dużo.
Prowitamina A to karotenoidy (gł. betakaroten), które w organizmie ludzkim przechodzi w witaminę A, czyli retinol. Retinol (wit. A) występuje w źródłach zwierzęcych.
Pozdrawiam
Witam, rzeczywiście w czasie trwania ciąży należy zwrócić się uwagę na odpowiednią podaż witaminy A, która w nadmiarze jest niewskazana. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach dlatego też najwięcej jej znajdziemy w takich produktach jak wątróbka, jaja, oleje, masło, nabiał (zwłaszcza tłuste sery). Wątróbka nie jest polecana kobietom w ciąży nie tylko ze względu na dużą zawartość witaminy A ale przede wszystkim na możliwą obecność toksyn i produktów ubocznych, które są metabolizowane przed zwierzę w tym narządzie. Nie wskazane są także suplementy diety zawierające witaminę A. Jeśli stosuje Pani urozmaiconą dietę bogatą w warzywa i owoce oraz nabiał zapotrzebowanie na ten składnik powinno być zaspokojone bez obawy o przedawkowaniu. Prowitamina A czyli beta-karoten jest związkiem głównie wstępującym w produktach pochodzenia roślinnego (owoce, warzywa), dopiero w organizmie człowieka zostaje przekształcony do aktywnej formy witaminy A. Spożycie beta-karotenu jest bezpieczne ponieważ, organizm przetwarza taką jego ilość jaka jest mu aktualnie potrzebna. Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ryzyko przedawkowania stosowanej witaminy A w ciąży – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Czy spożywam za dużo witaminy A w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy picie z marchwi przyciemni skórę? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jaka jest bezpieczna dawka witaminy A? – odpowiada Lek. Maja Sidor-Lenkiewicz
- Jak długo brać suplementy diety? – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Możliwość przedawkowania witaminy A – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy beta karoten należy ograniczyć w ciąży? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Czy te preparaty nie doprowadzą do przedawkowania witaminy A? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Ryzyko przedawkowania witaminy A w czasie starania o zapłodnienie – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Powiększona śledziona w wyniku USG po przedawkowaniu witaminy A zawartej w soku z marchwi – odpowiada Ewa Kozłowska
artykuły
Popularny suplement zwiększa ryzyko raka. Narażona jedna grupa osób
Odpowiadający za pomarańczową barwę warzyw i owocó
Witamina A - rola w organizmie, źródła w diecie, niedobór i nadmiar
Witamina A to w rzeczywistości nie jeden, a grupa
Beta-karoten - działanie, źródła, niedobór i nadmiar
Beta-karoten, czyli prowitamina A, to związek nale