Zapytaj lekarza

7 1 6 , 8 9 4

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Ryzyko przedawkowania witaminy A w ciąży

Witam, moje pytanie wiąże się z witaminą A, a głównie z ewentualnością jej przedawkowania w ciąży. Codziennie piję szklankę soku marchewkowego, jem dużo warzyw i byłam nieświadoma skutków przedawkowania tej witaminy. Czy jest to w ogóle możliwe? Czy witamina A a prowitamina A to to samo? Z góry dziękuję za odpowiedź.
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Czego unikać w ciąży?

Ciąża to wyjątkowy czas w życiu kobiety. Właśnie wtedy powinna ona szczególnie dbać o swoje zdrowie i samopoczucie. Obejrzyj film i dowiedz się, czego powinna unikać kobieta w stanie błogosławionym.

Ewa Kozłowska Dietetyk, Warszawa
82 poziom zaufania

Wszystko z Pani dietą jest w porządku. Ryzyko przedawkowania witaminy A w ciąży dotyczy suplementów diety.
Prowitaminy A czyli beta karotenu pochodzącego z żywności raczej nie da się przedawkować, a wręcz jest on wskazany w diecie przyszłej mamy.

Dietetyk z ponad 20-letnim stażem. Kierownik Poradni Dietetycznej w Warszawie.
0

Witam,
Przedawkowanie witaminy A w ciąży rzeczywiście może być niebezpieczne dla dziecka i jest niestety możliwe. Dlatego kobiety w ciąży nie nie mogą spożywać wątroby, która zawiera zbyt wysoki poziom tej witaminy, a także nie powinny stosować suplementów zawierających witaminę A. Należy pamiętać jednak, że witamina A jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju płodu i jej zapotrzebowanie w ciąży wzrasta. Dlatego spożywanie dużej ilości warzyw jest bardzo dobrym pomysłem. Nie ma obawy przedawkowania witaminy A ze źródeł naturalnych (poza wątrobą), ale radzę zachować zdrowy rozsądek - szklanka soku z marchwi to dobry pomysł, ale dwie szklanki to już byłoby za dużo.
Prowitamina A to karotenoidy (gł. betakaroten), które w organizmie ludzkim przechodzi w witaminę A, czyli retinol. Retinol (wit. A) występuje w źródłach zwierzęcych.
Pozdrawiam

0

Witam, rzeczywiście w czasie trwania ciąży należy zwrócić się uwagę na odpowiednią podaż witaminy A, która w nadmiarze jest niewskazana. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach dlatego też najwięcej jej znajdziemy w takich produktach jak wątróbka, jaja, oleje, masło, nabiał (zwłaszcza tłuste sery). Wątróbka nie jest polecana kobietom w ciąży nie tylko ze względu na dużą zawartość witaminy A ale przede wszystkim na możliwą obecność toksyn i produktów ubocznych, które są metabolizowane przed zwierzę w tym narządzie. Nie wskazane są także suplementy diety zawierające witaminę A. Jeśli stosuje Pani urozmaiconą dietę bogatą w warzywa i owoce oraz nabiał zapotrzebowanie na ten składnik powinno być zaspokojone bez obawy o przedawkowaniu. Prowitamina A czyli beta-karoten jest związkiem głównie wstępującym w produktach pochodzenia roślinnego (owoce, warzywa), dopiero w organizmie człowieka zostaje przekształcony do aktywnej formy witaminy A. Spożycie beta-karotenu jest bezpieczne ponieważ, organizm przetwarza taką jego ilość jaka jest mu aktualnie potrzebna. Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy