Czy lepiej jest gotować w szybkowarze czy w parowarze?

gatowac lepiej w szybkowarze czy parowarze? gdzie zostanie wiecej witamin?
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Witam,

Warzywa należy spożywać w formie surowej lub gotowane na parze, mięso np. wołowinę może Pani udusić w szybkowarze - część wartości przejdzie do sosu.
Złotą zasadą jest krótki czas obróbki termicznej ale w szybkowarze można łatwo rozgotować niektóre produkty.

Pozdrawiam

0

Witam, na zachowanie witamin po obróbce termicznej wymienionymi sposobami,
wpływ także ma obróbka wstępna:mycie, rozdrabnianie. Generalnie ilosc zostanie zachowana bardzo zbliżona. Czas obróbki termicznej bedzie takze kolejnym determinantem.
Serdecznie pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty