Witam,
Warzywa należy spożywać w formie surowej lub gotowane na parze, mięso np. wołowinę może Pani udusić w szybkowarze - część wartości przejdzie do sosu.
Złotą zasadą jest krótki czas obróbki termicznej ale w szybkowarze można łatwo rozgotować niektóre produkty.
Pozdrawiam
Witam, na zachowanie witamin po obróbce termicznej wymienionymi sposobami,
wpływ także ma obróbka wstępna:mycie, rozdrabnianie. Generalnie ilosc zostanie zachowana bardzo zbliżona. Czas obróbki termicznej bedzie takze kolejnym determinantem.
Serdecznie pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy gotowane warzywa zakwaszają organizm? – odpowiada Mgr Dorota Brydacka
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Wartość odżywcza gotowanych warzyw – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- W jakiej postaci najlepiej spożywać marchew? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- W jaki sposób metoda przygotowania potraw wpływa na ich wartość odżywczą? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Mięso w diecie u 8-latki – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Korzyści zdrowotne gotowanej kaszy – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Dlaczego warto jeść potrawy z parowaru? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Spożywanie warzyw a nowotwory – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy mrożone warzywa można gotować na parze? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
artykuły
Gotować czy jeść na surowo? Sprawdź, które warzywa zwiększają wartości po obróbce termicznej
Surowe warzywa kojarzą się ze zdrowiem, ale to nie
Popularny błąd w kuchni. Sprawia, że witamina C dosłownie znika z jedzenia
Warzywa miały być pełne witamin, ale część składni
Wiesz, co niszczy witaminy i minerały w jedzeniu? Oto 5 rzeczy, które warto zmienić
Zdrowa i zbilansowana dieta ma za zadanie dostarcz