gatowac lepiej w szybkowarze czy parowarze? gdzie zostanie wiecej witamin?
Witam,
Warzywa należy spożywać w formie surowej lub gotowane na parze, mięso np. wołowinę może Pani udusić w szybkowarze - część wartości przejdzie do sosu.
Złotą zasadą jest krótki czas obróbki termicznej ale w szybkowarze można łatwo rozgotować niektóre produkty.
Pozdrawiam
Witam, na zachowanie witamin po obróbce termicznej wymienionymi sposobami,
wpływ także ma obróbka wstępna:mycie, rozdrabnianie. Generalnie ilosc zostanie zachowana bardzo zbliżona. Czas obróbki termicznej bedzie takze kolejnym determinantem.
Serdecznie pozdrawiam
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy gotowane warzywa zakwaszają organizm? – odpowiada Mgr Dorota Brydacka
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Wartość odżywcza gotowanych warzyw – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- W jakiej postaci najlepiej spożywać marchew? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- W jaki sposób metoda przygotowania potraw wpływa na ich wartość odżywczą? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Mięso w diecie u 8-latki – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Korzyści zdrowotne gotowanej kaszy – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Spożywanie warzyw a nowotwory – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dlaczego warto jeść potrawy z parowaru? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy mrożone warzywa można gotować na parze? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas