Dzień dobry,
z pani pytania wynika, że kasza ma być spożywana bez gotowania. Z czego wynika taka potrzeba? Ze zdrowotnego punktu widzenia byłoby to niekorzystne i niebezpieczne.
Pozdrawiam
Kasze są bardzo dobrym źródłem węglowodanów złożonych. Zawierają duże ilości błonnika, witamin z grupy B i E. Obfitują także w magnez, żelazo i potas. Powinny być jedzone regularnie, choć z umiarem, bo poza korzystnymi właściwościami, zawierają także sporą ilość kalorii. Są to tzw. "zdrowe kalorie", niemniej jednak z nimi również można przesadzić, szczególnie jeśli dodatkiem do kaszy będzie np. tłusty sos.
Kasz nie możemy spożywać bez obróbki termicznej, ponieważ zawierają skrobię, która aby zostać strawiona musi zostać skleikowana. Doprowadzamy do tego przez gotowanie jej w wodzie. Obróbka cieplna kaszy prowadzi do minimalnych strat wartości odżywczych, jednak bez tego nasz organizm nie jest w stanie "pobrać" z kaszy żadnych wartości.
Kasze powinniśmy gotować al dente, czyli na sypko, nie doprowadzając ich do przegotowania. Pozwoli to na zachowanie niższego indeksu glikemicznego, co z kolei wpłynie pozytywnie na naszą gospodarkę węglowodanową. Warto również pomyśleć o zastąpieniu kasz w woreczkach foliowych produktami sypkimi (bez woreczków).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wpływ surowej kaszy gryczanej na organizm – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Aspekty zdrowotne kaszy gryczanej i jęczmiennej – odpowiada Mgr Monika Konieczna
- Wartości odżywcze kaszy pęczak – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Czy warzywa z zupy, np. korzeń pietruszki, seler, są pełnowartościowe? – odpowiada Mgr Monika Witczak
- Czy to gotowanie uchroni mnie przed toksoplazmozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jedzenie kaszy podczas stosowania diety lekkostrawnej – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko
- Surowe i smażone owoce a wartości odżywcze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy lepiej jest gotować w szybkowarze czy w parowarze? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy kaloryczność tych produktów zmienia się po obróbce termicznej? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Spożywanie surowej kaszy gryczanej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Warzywa, które powodują wzdęcia. Sprawiają, że wyglądasz na 5 kg więcej
Wzdęcia to dość przykra i kłopotliwa dolegliwość,
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja