Wpływ surowej kaszy gryczanej na organizm

Bardzo proszę o przybliżenie konsekwencji zjadania surowej kaszy gryczanej niepalonej. Nie jest to zaden wybór, nie jestem witarianką, tylko posmakowałam i jakoś tak mi smakowała, że zjadłam 250 gram takiej surowej z warzywami (gotowanymi) smakowicie chrupało jak orzeszki. Omówcie Państwo strawność, przyswajalność mikroelem. i kalorii z węglowodanów oraz wpływ na jelita (podrażnienia czy florę). Ja tak z ciekawości pytam, nie planuje jadać jej surowej, ale może krótsze gotowanie na pół twardo?
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Kasza na surowo jest praktycznie nieprzyswajalna dla organizmu człowieka. Głównym składnikiem kaszy jest skrobia, która ażeby mogła być poddana działaniu enzymów ludzkiego przewodu pokarmowego musi być skleikowana, co odbywa się w środowisku wodnym w wyższej temperaturze. Ze względu na budowę całego ziarna o ile nie dochodzi do jego rozluźnienia (jak to ma miejsce podczas gotowania) to możliwość przyswojenia również składników mineralnych czy innych składników przez grubą łuskę pokrywającą powierzchnię ziarna oraz przez nienaruszone ściany komórkowe jest bardzo ograniczona. W tym sensie zjedzona przez Panią kasza prawdopodobnie wyjdzie z przewodu pokarmowego w stanie niezmienionym. W takiej sytuacji może działać drażniąco na ścianę przewodu pokarmowego, gdyż jest balastem, ale pozbawionym korzystnego działania błonnika pokarmowego. Zjedzona jednorazowo nie powinna mieć większego wpływu na zdrowie, co najwyżej zmodyfikuje formowanie masy kałowej. Stosowanie częściej takiego postępowania nie tylko wpłynie negatywnie na stan odżywienia, ale może także doprowadzić do bardziej przewlekłego podrażnienia błony śluzowej jelit. Wszystkie kasze powinno się spożywać gotowane al dente - a więc właśnie na pół twardo, gdyż w ten sposób korzystnie modyfikujemy efekt glikemiczny kasz obniżając tempo wchłaniania węglowodanów (dotyczy to osób o zdrowym i prawidłowo funkcjonującym przewodzie pokarmowym).

0

Taka kasza bardzo obciąża przewód pokarmowy, składniki mineralne się nie przyswoją, bo organizm takiej kaszy nie strawi. 250g to bardzo duża ilość i na pewno nie należy tego spożywać.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty