Podczas gotowania warzywa tracą znaczną część składników odżywczych, witaminy rozpadają się w wysokich temperaturach.
Najwięcej cennych witamin siedzi w świeżych warzywach. Zła obróbka termiczna powoduje, że tracą przede wszystkim witaminę C oraz kwas foliowy.
Najzdrowszym sposobem obróbki produktów spożywczych jest gotowanie na parze, dzięki któremu nie tracą one swoich korzystnych dla zdrowia właściwości. Ważne są również naczynia, których używamy. Najlepsze są te ze stali nierdzewnej. Należy za to unikać naczyń miedzianych, które pozbawiają potrawy witamin (np. C i E) oraz kwasu foliowego. Unikajmy również smażenia! Produkty przygotowane w ten sposób są ciężkostrawne, tłuste oraz kaloryczne.
Witam,
niestety warzywa podczas gotowania tracą wiele wartości. "Dużo dobrego" zostaje w wodzie a część termolabilnoch witamin ulega rozpadowi. Najlepiej jest spożywać warzywa surowe, ewentualnie przygotowane na parze (przy krótkim czasie obróbki).
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wpływ obróbki termicznej na właściwości produktów spożywczych – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Surowe i smażone owoce a wartości odżywcze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak łączyć warzywa? – odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Wartość odżywcza gotowanych warzyw – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Owoce i warzywa a dieta – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Spożywanie warzyw a nowotwory – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dlaczego warto jeść potrawy z parowaru? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Wartość odżywcza warzyw z rosołu – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)