Czy warzywa z zupy, np. korzeń pietruszki, seler, są pełnowartościowe?

Dzień dobry, chciałam zapytać, czy warzywa z zupy, np. korzeń pietruszki, seler, są pełnowartościowe? Wiem, że ugotowana marchewka ma wysoki indeks glikemiczny. Dlatego takiej marchewki nie jem. Ale co z innymi warzywami? Za odpowiedź dziękuję. Z poważaniem Joanna
KOBIETA, 39 LAT ponad rok temu

Podczas gotowania warzywa tracą znaczną część składników odżywczych, witaminy rozpadają się w wysokich temperaturach.
Najwięcej cennych witamin siedzi w świeżych warzywach. Zła obróbka termiczna powoduje, że tracą przede wszystkim witaminę C oraz kwas foliowy.
Najzdrowszym sposobem obróbki produktów spożywczych jest gotowanie na parze, dzięki któremu nie tracą one swoich korzystnych dla zdrowia właściwości. Ważne są również naczynia, których używamy. Najlepsze są te ze stali nierdzewnej. Należy za to unikać naczyń miedzianych, które pozbawiają potrawy witamin (np. C i E) oraz kwasu foliowego. Unikajmy również smażenia! Produkty przygotowane w ten sposób są ciężkostrawne, tłuste oraz kaloryczne.

0

Witam,
niestety warzywa podczas gotowania tracą wiele wartości. "Dużo dobrego" zostaje w wodzie a część termolabilnoch witamin ulega rozpadowi. Najlepiej jest spożywać warzywa surowe, ewentualnie przygotowane na parze (przy krótkim czasie obróbki).
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty