Wartość odżywcza warzyw z rosołu

Witam.Bardzo lubię warzywa z rosołu(seler, marchew, pietruszka). Zawsze uważałam, że są zdrowe i z chęcią je jadłam . Ostatnio usłyszałam, że nie mam racji, że gotowana włoszczyzna z rosołu nie ma prawie żadnych witamin, jest wyjałowiona... Czy faktycznie jest to prawda? Czy warto jeść warzywa z rosołu?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Wartość indeksu glikemicznego

Diabetolog, lek. med. Grażyna Korzeniewska wyjaśnia w filmie, czym jest indeks glikemiczny. Chcesz wiedzieć więcej na ten temat? Koniecznie zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.

Witam serdecznie,

Rzeczywiście warzywa gotowane tracą na wartości odżywczej ponieważ wiele witamin i minerałów uwalnia się do rosołu. Pod wpływem temperatury niektóre witaminy (mało odporne na temperaturę) tracą aktywność. Najlepszym rozwiązaniem jest zjadać warzywa wraz z rosołem!

W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty