Wartość indeksu glikemicznego
Diabetolog, lek. med. Grażyna Korzeniewska wyjaśnia w filmie, czym jest indeks glikemiczny. Chcesz wiedzieć więcej na ten temat? Koniecznie zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.
Witam serdecznie,
Rzeczywiście warzywa gotowane tracą na wartości odżywczej ponieważ wiele witamin i minerałów uwalnia się do rosołu. Pod wpływem temperatury niektóre witaminy (mało odporne na temperaturę) tracą aktywność. Najlepszym rozwiązaniem jest zjadać warzywa wraz z rosołem!
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wartość odżywcza gotowanych warzyw – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Czy warzywa z zupy, np. korzeń pietruszki, seler, są pełnowartościowe? – odpowiada Mgr Monika Witczak
- Surowe i smażone owoce a wartości odżywcze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wartość odżywcza warzyw kupowanych w supermarketach – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jedzenie selera naciowego na surowo – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Spożywanie warzyw a nowotwory – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak często można jeść pietruszkę i selera? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Przykład kolacji dla wegetarianki – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy smażone warzywa są zdrowe? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie gotowanych warzyw i owoców w diecie przy chorobie refluksowej – odpowiada mgr Anna Kołdon
artykuły
Jak utrzymać formę podczas kwarantanny? Oto 6 prostych sposobów na zrzucenie zbędnej wagi
Raczej niewiele osób może się pochwalić tym, że ep
Łagodzą stany zapalne i przedłużają młodość. Te warzywa mają super moc
Są prawdziwą bombą cennych witamin i minerałów. Po
Owoce i warzywa mogą pomóc zwalczyć depresję w ciągu zaledwie dwóch tygodni!
Owoce i warzywa są znane ze swoim różnorodnych kor