Jakie są właściwe zalecenia do spożywania warzyw w podeszłym wieku?

Witam, mam pewien problem, ponieważ zauważyłam, że moi dziadkowie w wieku 85-93 lat nie spożywają praktycznie żadnych warzyw, nawet gotowanych czy przetartych, przecierów itp. Gotowaniem posiłków i robieniem zakupów zajmują się głównie moi rodzice. Często namawiam ich do włączenia nawet gotowanej marchewki, szpinaku czy lekkostrawnych surówek do menu. Jednak rodzina jest przekonana, ze warzywa w diecie osób starszych nie są wskazane i mogą zaszkodzić. Zaznaczę, że istnieją problemy z zaparciami lub inne czynnościowe jelit. Dodatkowo dziadkowie używają sporo tłuszczów zwierzęcych np. masło a źródłem węglowodanów są ziemniaki i jasny chleb. Od czasu do czasu jedzą kefir lub jogurt naturalny. Jakie są więc właściwe zalecenia do spożywania warzyw oraz ich formy u osób w tak podeszłym wieku?
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,
nie rozumiem dlaczego dziadkowie twierdzą, że nie powinni spożywać warzyw. Zalecana ilość to 3 porcje dziennie. Dziadkowie powinni zjada warzywa tym bardziej, że sama Pani pisze iż występują zaparcia. Ponadto dieta jest tłusta i bogata złe węglowodany pochodzące z białego pieczywa. Jeżeli dziadkowie będą tak dalej się odżywiać z pewnością obie się to na ich zdrowiu. Jeżeli nie chcą spożywać surowych warzyw bo np. boli ich po nich brzuch to proszę jeść warzywa przygotowane na parze lub duszone.

W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty