Polscy naukowcy stworzyli sztuczną krew. To może być przełom w transplantologii
Naukowcy z Politechniki Warszawskiej opracowali sztuczną krew, która, jeżeli przejdzie fazę testową, może okazać się przełomem w medycynie. Wszystko ze względu na innowacyjne właściwości. - Nasza krew będzie w stanie przenosić tlen, czyli w tym wypadku nie tylko rozcieńczymy, ale zapewnimy jej też podstawową funkcję, jaką jest transport gazów - zapowiada prof. Tomasz Ciach, kierownik Laboratorium Inżynierii Biomedycznej Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Do tej pory ta sztuka nie udała się żadnym naukowcom na świecie. Dlatego wciąż trzeba organizować społeczne zbiórki krwi. Dzięki właściwościom związku, w sztucznej krwi będzie można między innymi przechowywać organy do transplantacji. - Organy, które się pobiera do przeszczepu, bywają otłuszczone bądź uszkodzone, to duży problem. Chcielibyśmy, żeby w czasie ich przechowywania, móc je zregenerować - mówi Agata Stefanek, prezes spółki NanoSanguis S.A. i pracownik Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Wkrótce sztuczna krew będzie testowana na zwierzętach.ZOBACZ TEŻ: Rewolucyjna metoda walki z rakiem
Witam
takie buraczki można jak najbardziej jeść, aczkolwiek związki żelaza pochodzące z produktów roślinnych wchłaniają się wielokrotnie gorzej i mniej niż żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych. Także buraki mogą być dobrym uzupełnieniem obiadu z mięsem.
Należy również pamiętać o spożywaniu witaminy C która ułatwia wchłanianie żelaza, więc koniecznie warzywne surówki, świeże owoce lub soki. Smacznego :)
Witam, buraki hermetycznie zapakowane będą miały te same właściwości co surowe (biorąc pod uwagę potas i żelazo). Pozdrawiam, Kamila Ziemann
Witam. Buraki takie mają takie same właściwościowi co surowe.Można je spożywać. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy jedzenie buraków łącznie z produktami bogatymi w żelazo utrudnia wchłanianie tego pierwiastka? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Jakie produkty powinnam jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co zrobić, abym nie miała ciągle anemii? – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Czy sok z buraków jest niewskazany w ciąży? – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Jaka dieta bezmięsna z wysokim poziomem żelaza? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Anemia i dieta bezmięsna – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jaka dieta przy guzach na wątrobie i anemii – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek