Witam
takie buraczki można jak najbardziej jeść, aczkolwiek związki żelaza pochodzące z produktów roślinnych wchłaniają się wielokrotnie gorzej i mniej niż żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych. Także buraki mogą być dobrym uzupełnieniem obiadu z mięsem.
Należy również pamiętać o spożywaniu witaminy C która ułatwia wchłanianie żelaza, więc koniecznie warzywne surówki, świeże owoce lub soki. Smacznego :)
Witam, buraki hermetycznie zapakowane będą miały te same właściwości co surowe (biorąc pod uwagę potas i żelazo). Pozdrawiam, Kamila Ziemann
Witam. Buraki takie mają takie same właściwościowi co surowe.Można je spożywać. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy sok z buraków jest niewskazany w ciąży? – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Czy jedzenie buraków łącznie z produktami bogatymi w żelazo utrudnia wchłanianie tego pierwiastka? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Anemia a wegetarianizm – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Długotrwały niedobór żelaza a anemia – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty powinnam jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta przy guzach na wątrobie i anemii – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Sposób na uzupełnienie niedoboru żelaza – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik