Witam
takie buraczki można jak najbardziej jeść, aczkolwiek związki żelaza pochodzące z produktów roślinnych wchłaniają się wielokrotnie gorzej i mniej niż żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych. Także buraki mogą być dobrym uzupełnieniem obiadu z mięsem.
Należy również pamiętać o spożywaniu witaminy C która ułatwia wchłanianie żelaza, więc koniecznie warzywne surówki, świeże owoce lub soki. Smacznego :)
Witam, buraki hermetycznie zapakowane będą miały te same właściwości co surowe (biorąc pod uwagę potas i żelazo). Pozdrawiam, Kamila Ziemann
Witam. Buraki takie mają takie same właściwościowi co surowe.Można je spożywać. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy sok z buraków jest niewskazany w ciąży? – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Czy jedzenie buraków łącznie z produktami bogatymi w żelazo utrudnia wchłanianie tego pierwiastka? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Anemia i dieta bezmięsna – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Co zrobić, abym nie miała ciągle anemii? – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Czy jedzenie żelaza w tabletkach wystarczy, aby podnieść poziom tego pierwiastka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Anemia a wegetarianizm – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Sposób na uzupełnienie niedoboru żelaza – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Długotrwały niedobór żelaza a anemia – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Czerwone buraki a hemoglobina. Co pomaga we wchłanianiu żelaza?
Buraki pomagają obniżać ciśnienie, chronią komórki
Bogactwo witaminy K. Na dobrą krzepliwość krwi i mocne kości
Witamina K odpowiada m.in. za prawidłową krzepliwo
Warzywa dla kobiety w ciąży
Dieta podczas ciąży Odpowiednie odżywianie podczas