Kiedy mogę zacząć trochę spożywać surowych warzyw, owoców?

Witam. 3 tygodnie temu miałam usunięte jelito kręte razem z 15 cm jelita cienkiego. Jelito skręciło się w guz , razem z ropniem między perłowym, powstała także przetoka po wcześniejszym usunięciu wyrostka. Zostały zdjęte szwy, jestem dalej na diecie ubogoresztkowej ale walczę ciągle z biegunka. (Raz smolista a innym razem jasnobrązowa woda. ) Zdarza mi się nawet ledwo zdarzyć do WC. Nie zauważyłam krwii, nie mam gorączki. Czy mam się martwić ? Czy po prostu powoli jelita zaczynają ogarniać co się dzieje i wroca do normy ? Kiedy mogę zacząć trochę spożywać surowych warzyw, owoców ? Pozdrawiam.
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Dzień dobry, Jeżeli ma Pani wątpliwości co do tego czy Pani rekonwalescencja przebiega prawidłowo najlepszym rozwiązaniem jest kontakt z lekarzem, który wykonał Pani zabieg. Co do surowych owoców i warzyw ich spożycie na pewno nie powinno być włączone w ciągu kilku pierwszych tygodni po operacji. Jeżeli nie będzie już Pani obserwować żadnych nieprawidłowści w funkcjonowaniu jeli przy podawaniu przetartych i gotowanych warzyw i owoców kolejnym krokiem jest podawanie warzyw i owoców w formie całej (nieprzetartej), a dopiero po kilku tygodniach od operacji kiedy już wszystko jest unormowane moża próbować ze świeżymi, zaczynając ponownie od przecierów. Ponadto należy zaczynać od łagodnych owoców i warzyw (niewzdymających) np. jabłek, gruszek, dyni, cukinii. Surowe warzywa i owoce są stosunkowo ciężkostrawne, także pomimo ich niewątpliwych walorów żywieniowych, są jedną z ostatnich rzeczy jakie będą mogły ponownie zagościć w Pani jadłospisie. Życzę dużo zdrowia!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Spożywanie owoców i warzyw podczas kuracji Izotreiną

Leczę się izotretoiną. Jakie mogę jeść owoce i warzywa ?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Spożywanie gotowanych warzyw i owoców w diecie przy chorobie refluksowej

Witam Czy chorując na refluks można w diecie stosować gotowane warzywa takie jak: korzeń pietruszki, korzeń selera, burak i gotowane owoce takie jak: jabłko, banan. Pozdrawiam
MĘŻCZYZNA, 36 LAT ponad rok temu
mgr Anna Kołdon Dietetyka, Zabrze
60 poziom zaufania

Witam serdecznie,

Oczywiście, że tak. Natomiast proszę unikać warzyw cebulowych, szparagów, karczochów, pomidorów, nasion roślin strączkowych oraz owoców cytrusowych. Przeciwskazane w diecie są również produkty takie jak: czekolada, napar z mięty, kawa, alkohol, napoje gazowane, tłuste wędliny i nabiał, orzechy oraz ostre przyprawy.

Pozdrawiam,

Dietetyk kliniczny
Anna Kołdon

0

Witam Pana,

może Pan zjadac wymienione gotowane wasrzywa i owoce.

W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania prawidłowo dobraną dietą zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty