Witam serdecznie, opisana przez Panią sytuacja wskazuje na to, że po zmianie diety na warzywa i owoce, które w większości maja działanie alkalizujące (odkwaszające) pozbyła się Pani nadkwaśności i związanej z nią zgagi.
Stosowanie diety owocowo - warzywnej przez okres np. 6 tygodni jest dobrym sposobem na oczyszczenie organizmu, odkwaszenie, usunięcie toksyn, metali ciężkich, przywrócenie właściwej mikroflory jelitowej. Natomiast stosowanie takiej diety przez okres dłuższy może w perspektywie skutkować niedoborami, np. wit. B12, D, E, wapnia, cynku, a przede wszystkim białka i tłuszczu. Dobrze by było zatem gdyby wzbogaciła Pani swoją dietę produktami, które uzupełnią braki, np. warzywa strączkowe (soczewica, fasola, ciecierzyca), orzechy i migdały, awokado, kasza jaglana, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy).
Jeżeli byłaby Pani zainteresowana bardziej szczegółową poradą dot. stosowanej przez Panią dietą zapraszam do gabinetu w Gdyni www.dietanacodzien.com
Pozdrawiam
Magdalena Drażba
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie witamin rozpuszczalnych w wodzie a waga – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Jakie sposoby na odkwaszenie organizmu? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Spożywanie owoców i warzyw podczas kuracji Izotreiną – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Kiedy mogę zacząć trochę spożywać surowych warzyw, owoców? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy na kamicę nerkową moczanową duży wpływ ma czekolada i kakao? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy stosowanie diety wegańskiej może zagrozić rozwojowi dziecka? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Wynik cholesterolu i LDL a dostosowanie diety – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Koktajle z surowych warzyw zamiast posiłków – odpowiada Mgr Anna Zielińska
- Skuteczność proszku zasadowego – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Problem z niedowagą u 42-letniego mężczyzny – odpowiada Dr Anna Brinken
artykuły
Działanie antyoksydacyjne - na czym polega i jakie ma znaczenie?
Działanie antyoksydacyjne, za które odpowiadają an
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Dieta hipolipemiczna
Dieta hipolipemiczna opublikowana przez Europejski