Suplementów nie polecam, natomiast proszę pamiętać, że zakwaszająco na organizm działają m.in.zboża, mleko, mięso, jaja, natomiast alkalizująco warzywa i większość owoców, mleko etc. Warto jednak pamiętac, że organizm ma duże własciwości radzenia sobie z zakwaszeniem. Sam jest buforem utrzymującym odpowiednie ph.
Warzywa i owoce prawie wszystkie dają odczyn zasadowy. Te które nie dają lub dają bardzo słaby np winogrona, wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki ogólnie nie liczą się w bilansie, bo reszta jednak odkwasza w znacznym stopniu. Dlategojeś warzywa można i należy. Do tego istotną sprawą jest oddychanie które, jeśli oddychamy płytko i szczytramipłuc też zakwasza. Nauka prawidłowego oddychania pomoże w odkwaszaniu. organizmu. A z suplementów, napewno alkalizującym pierwiastkiem jest wapń, ale sugeruję zawsze preparat wapniowo-magnezowy a nie sam wapń, bomożemy narobić szkód w organizmie. Dobre są też preparaty odkwaszające typu Alkala-N czy proszek zasadowy dr Auera. Z naturalnych warzyw najlepiej odkwasza "Kulis" czyli 3-5 dniowy barszcz z kiszonych buraków czerwonych.
Pozdrawiam .
Dodam jeszcze, że warto stosować dietę 80/20, czyli 80% produktów odkwaszających (warzywa, owoce, kasza jaglana, gryczana, soczewica, pestki, orzechy, kiełki itd), a 20% zakwaszających (kawa, alkohol, cukier, mięso, sery, biała mąka). Pić dużo wody. Polecam wyciskanie świeżych soków z warzyw, zwłaszcza z dużą ilością zielonych liści (natki, szpinaku, rukoli itp.) oraz surówki. Jeśli cierpi Pan na jakieś schorzenia, trzeba będzie dobrać dietę indywidualnie, ale tak, by osiągnąć efekt detoksykacji organizmu. Pozdrawiam
Witam serdecznie,
Z pewnością powinien Pan zrezygnować z produktów silnie zakwaszających typu: biały cukier i produkty go zawierające, mleko krowie i jego przetwory - nabiał sery białe, żółte, jogurty, maślanki, pszenna mąka i produkty pochodne, wędliny, podroby, konserwy, kawa naturalna, mocna herbata czarna odwadniają organizm, podobnie jak alkohole. Przed zakupem produktów proszę zwracać uwagę na skład i jak są konserwowane - należy wykluczyć glutaminian sodu i substancje chemiczne
Nie powinien Pan również stosować w dużej ilości produktów wychładzających organizm (nabiał, surowe owoce i warzywa, produkty mrożone). Stara się Pan nie używać mikrofali - produkty zmieniają swoje właściwości energetyczne i chemiczną strukturę białek.
Jeżeli chodzi o produkty odkwaszające zaliczamy do nich: wszystkie warzywa najlepiej gotowane w wodzie, na parze, pieczone, latem możemy spożywać większe ilości surowych warzyw. Zalecam również soki robione w domu z marchwi, buraków i owocowe, pijemy je do południa,
Do sałatek zamiast majonezu i mlecznych sosów stosuje Pan oliwę z oliwek pierwszego tłoczenia na zimno, olej lniany, oliwę z pestek winogron, ze świeżymi ziołami lub suszonymi i octem winnym lub jabłkowym czy cytryną
Nabiał polecam z mleka koziego i owczego (sery, mleko)
Mięso stara się Pan zjadać w małych ilościach - najlepiej pieczone, gotowane, duszone w warzywach, niesmażone, w porze letniej raz na dwa tygodnie, przy silnym zakwaszeniu organizmu należy na pewien okres wykluczyć całkowicie
Zamiast mąki pszennej stosuje Pan mąkę razową, żytnią, kukurydzianą, do panierek polecamy sezam Do przygotowania potraw używa Pan dużej ilości przypraw, świeżych ziół
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk
Witam,
zachęcam do przeczytania mojego artykułu:
http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,15605153,Wszyscy_jestesmy_zakwaszeni___realny_problem_czy_kolejny.html
Polecam kurację cytrynową - doskonale odkwasza organizm, ale oczywiscie najważniejsza jest równowaga pomiędzy produktami zakwaszającymi bogatymi w chlor, fosfor i siarkę a zasadotwórczymi bogatymi w wapń, potas i magnez.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak skutecznie i łatwo odkwasić organizm? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie pieczywo i owoce powinnam jeść na diecie odkwaszającej? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Czy na kamicę nerkową moczanową duży wpływ ma czekolada i kakao? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Sposoby na odkwaszenie organizmu – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jak odkwasić organizm i pozbyć się toksyn? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Poprawa samopoczucia po odstawieniu nabiału – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Picie kwaśnych płynów a zakwaszenie organizmu – odpowiada Ewa Kozłowska
- Równowaga po zakwaszeniu organizmu – odpowiada Ewa Kozłowska
- Spożywanie dużej ilości mięsa a zakwaszenie organizmu – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
artykuły
Zakwaszenie organizmu - charakterystyka, przyczyny, objawy, skutki, leczenie
Zakwaszenie organizmu to utrata równowagi kwasowo-
Pięć najczęstszych pytań o dietę wegetariańską. Odpowiada dietetyk
Polacy coraz chętniej ograniczają mięso. Niektórzy
Dieta w kamicy nerkowej - co jeść, produkty niezalecane, powikłania kamieni nerkowych
Dieta w kamicy nerkowej może znacznie ograniczać d