Grejpfrut na odporność

Mgr inĹź. Joanna Arciszewska
Mgr inĹź. Joanna Arciszewska

Witam ciepło,

Większość warzyw i owoców ma właściwości odkwaszające - czyli zasadotwórcze. Należą do nich m.in. bakłażany, dynia, cukinia, ogórek, buraki, brokuły , kapusta itp itd
Z kasz odpowiedni stosunek mikroelementów o działaniu zasadotwórczym posiada kasza jaglana.
Mięso i jego, jaja, ryby, sery żółte, ryż, produkty mączne mają charakter bardziej zasadotwórczy.
Ale prawidłowo skomponowana dieta nie może wykluczyć tych produktów, celem dostarczenia do organizmu odpowiedniej ilości pełnowartościowego białka, zdrowych tłuszczów.
Proszę pamiętać, że dieta niedoborowa, prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Pozdrawiam
Asia Szmitka-Łuszczyk

Witam serdecznie, w diecie odkwaszające spożywamy produkty o charakterze zasadowym. Te właściwości zależą nie od smaku produktu , a od tego, jak zachowuje się w procesie przemiany materii.
Zalecane są wszystkie warzywa, owoce m.in melon, truskawki, wiśnie, czarna porzeczka, grejpfrut, gruszka, kiwi.
Unikamy produktów z mąki oczyszczonej czyli biały chleb, chleb tostowy, produktów z łuskanego lub polerowanego ziarna, w tym chleb ciemny. Z ziaren najlepiej wybierać orkisz, komosę ryżową, kaszę gryczaną, jaglaną.
pozdrawiam
Małgorzata



0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty