Chleb tostowy a zdrowe odżywianie
Dzień dobry. Mam pytanie w sprawie chleba tostowego. Od dwóch lat jestem na diecie i staram się zdrowo odżywiać. Unikam produktów tuczących, raczej ograniczam pieczywo, a jeśli jem to tylko pełnoziarniste, razowe itp. - na pewno nie zwykłe bułki, bo wiem już, że strasznie tuczą. Mam jednak wątpliwości dotyczące chleba tostowego. Mianowicie czy chleb tostowy jest zdrowy? Na logike wydaje się, że chleb tostowy powinien być zdrowy - takie grzanki często obserwuje się m.in. na filmach, poza tym no tak jakoś jest, że tak mi się wydaje. Z drugiej strony chleb tostowy potrafi leżeć długo i się nie psuje, co może być oznaką, że ma w sobie dużo konserwantów. Jak to wygląda? Czy chleb tostowy można bez obaw jeść na diecie czy jednak nie jest on za zdrowy i istnieje ryzyko, że znacznie po nim przybiorę na wadze? I który chleb tostowy jest lepszy dla zdrowia - pszenny czy pełnoziarnisty? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informację i poradę w tej sprawie. Z góry dziękuję.