Czy na kamicę nerkową moczanową duży wpływ ma czekolada i kakao?

WItam serdecznie, Czy na kamicę nerkową moczanową duży wpływ ma czekolada i kakao, że są w produktachzabronionych w diecie?
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Witam! W kamicy moczanowej istotne jest utrzymanie jak najmniejszej kwasowości moczu. Trzeba obniżyć stężenie kwasu moczowego w moczu przez ograniczenie w diecie produktów kwaśnych i zastąpienie ich produktami alkalizującymi (zasadowymi). Taką dietę można nazwać mleczno- jarską. W diecie należy również unikać związków o dużej zawartości puryn, które w naszym organizmie przekształcane są w kwas moczowy. Produkty, które wpływają na zaostrzenie objawów choroby i powinny być unikane, to: podroby, mięso ( do około 150g. dzień), wywarów mięsnych, grzybów, roślin strączkowych (np. groch, soczewica), mocnych naparów (np. herbaty, kawy) oraz czekolady i kakao. Produkty, które spełniają zalecenia diety to m.in: owoce, warzywa ziemniaki, wodę mineralną, mleko, sery twarogowe. Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Kamica moczanowa polega na tworzeniu się złogów z kwasu moczowego, który u zdrowego człowieka występuje wyłącznie w stanie rozpuszczonym i jest wydalany przez nerki. Kamienie tworzą się wtedy gdy mocz jest zbyt zakwaszony. Czekolada i kakao nie są polecane w diecie osoby z kamicą moczanową dlatego, że mają działanie zakwaszające, czyli nasilają tworzenie kamieni. Dieta powinna zawierać przewagę produktów alkalizujących, które powodują rozpuszczanie kwasu moczowego i zapobiegają tworzeniu się kamieni. Zalecane są produkty mleczne, warzywa, owoce, ziemniaki.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty