Zapytaj lekarza

7 4 0 , 7 5 4

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Poprawa samopoczucia po odstawieniu nabiału

Często mam kaszel. Lekarz zalecił odstawienie nabiału. a ja jadałam dużo serków i jogurtów bo się odchudzałam. Od jakiegoś czasu bardzo bolały mnie pośladki, uda i całe nogi. Jakbym miała zakwasy. Wejście po schodach to katorga. Byłam zawsze zmęczona. Nikt nie umiał mi pomóc. Aż do chwili odstawienia nabiału i rozpoczęcia jedzenia kaszy jaglanej. Ból przeszedł czuję się bardziej żwawo. To na pewno było zakwaszenie organizmu. Czy nabiał może mieć aż takie znaczenie? Proszę o radę. Mam 58 lat.
KOBIETA, 58 LAT ponad rok temu

Czy mniejsza potrzeba snu jest normalną częścią procesu starzenia?

Czy jeśli mniej śpię, to oznacza, że się starzeję? Ile śpią osoby młode, a ile te podeszłym wieku? Obejrzyj nasz film i dowiedz się więcej na ten temat.

Szanowna Pani nabiał ma duże znaczenie, choć jest jednym z nielicznych produktów alkalizujących organizm, w przeciwieństwie właśnie do kaszy jaglanej. Także lekarstwem na zakwaszenie nie może być przestawienie się z nabiału na kaszę jaglaną, gdyż to prowadzi właśnie do zakwaszenia. Dlatego kaszę jaglaną (przy wykluczeniu nabiału) jak wszystkie zboża należy spożywać z dużą ilością warzyw lub owoców o działaniu alkalizującym (mówiąc o zakwaszaniu i alkalizacji mamy na myśli przesunięcie równowagi kwasowo-zasadowej na poziomie płynów ustrojowych, zatem smak kwaśny żywności wywołany obecnością kwasów organicznych nie ma tu nic do rzeczy). Powodem Pani stanu może być nadwrażliwość na białka mleka, która skutkowała złym samopoczuciem po jego spożyciu. Nadrważliwość taka może mieć zarówno charakter alergii pokarmowej lub nietolerancji, może też być związana z przeciążeniem organizmu przy zbyt wysokiej podaży białek mleka w diecie. Jeżeli po wykluczeniu nabiału odczuwa Pani większy komfort życia to należy przy tym pozostać. Należy tylko pamiętać o tym, aby dostarczyć składniki normalnie wnoszone do diety przez nabiał, a więc przede wszystkim wapń, witaminę D, witaminę B2.

Specjalistka żywienia człowieka. Udziela porad dietetycznych.
0

Nabiał i produkty mleczne są produktami silnie zakwaszającymi organizm. Moje pytanie dotyczy wspomnianej kaszy - spożywała ją Pani solo czy z warzywami? Aby jednak utrzymać równowagę gospodarki kwasowo-zasadowej nasza dieta powinna się składać w 80% z ph zasadowego i 20% pH kwaśnego - mówimy tutaj np o jednej niewielkiej sztuce mięsa, w otoczeniu wielu świeżych warzyw silnie alkalizujących, a świetnym uzupełnieniem będzie woda z wyciśniętym sokiem z cytryny lub grejpfruta.

Fizjoterapeuta i dietetyk. Absolwentka Krakowskiej Akademii Wychowania Fizycznego.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy