Szanowna Pani nabiał ma duże znaczenie, choć jest jednym z nielicznych produktów alkalizujących organizm, w przeciwieństwie właśnie do kaszy jaglanej. Także lekarstwem na zakwaszenie nie może być przestawienie się z nabiału na kaszę jaglaną, gdyż to prowadzi właśnie do zakwaszenia. Dlatego kaszę jaglaną (przy wykluczeniu nabiału) jak wszystkie zboża należy spożywać z dużą ilością warzyw lub owoców o działaniu alkalizującym (mówiąc o zakwaszaniu i alkalizacji mamy na myśli przesunięcie równowagi kwasowo-zasadowej na poziomie płynów ustrojowych, zatem smak kwaśny żywności wywołany obecnością kwasów organicznych nie ma tu nic do rzeczy). Powodem Pani stanu może być nadwrażliwość na białka mleka, która skutkowała złym samopoczuciem po jego spożyciu. Nadrważliwość taka może mieć zarówno charakter alergii pokarmowej lub nietolerancji, może też być związana z przeciążeniem organizmu przy zbyt wysokiej podaży białek mleka w diecie. Jeżeli po wykluczeniu nabiału odczuwa Pani większy komfort życia to należy przy tym pozostać. Należy tylko pamiętać o tym, aby dostarczyć składniki normalnie wnoszone do diety przez nabiał, a więc przede wszystkim wapń, witaminę D, witaminę B2.
Nabiał i produkty mleczne są produktami silnie zakwaszającymi organizm. Moje pytanie dotyczy wspomnianej kaszy - spożywała ją Pani solo czy z warzywami? Aby jednak utrzymać równowagę gospodarki kwasowo-zasadowej nasza dieta powinna się składać w 80% z ph zasadowego i 20% pH kwaśnego - mówimy tutaj np o jednej niewielkiej sztuce mięsa, w otoczeniu wielu świeżych warzyw silnie alkalizujących, a świetnym uzupełnieniem będzie woda z wyciśniętym sokiem z cytryny lub grejpfruta.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy istnieją jakieś skutki uboczne nadmiernego jedzenia nabiału? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Spożywanie owsianki na śniadanie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie dużej ilości mięsa a zakwaszenie organizmu – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Możliwość jedzenia kaszy jaglanej na diecie lekkostrawnej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Odczyn kwaśny w badaniu kału – odpowiada Mgr Dorota Brydacka
- Jak wpływa jedzenie kaszy jaglanej przez osoby mające problemy z tarczycą? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Równowaga po zakwaszeniu organizmu – odpowiada Ewa Kozłowska
- Co oznacza zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu? – odpowiada Mikołaj Cyganok
- Jak skutecznie i łatwo odkwasić organizm? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Liczne kryształy szczawianu wapnia i bakterie w moczu – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Zakwaszenie organizmu - charakterystyka, przyczyny, objawy, skutki, leczenie
Zakwaszenie organizmu to utrata równowagi kwasowo-
Proszek zasadowy - równowaga kwasowo-zasadowa, zakwaszanie organizmu, objawy, wskazania
Proszek zasadowy to preparat, który wspomaga zacho
Zakwaszony organizm czyli brak energii i odporności
Naturalne, zdrowe pH organizmu jest lekko zasadowe