Rola układu odpornościowego
Układ immunologiczny odgrywa niesamowicie ważną rolę w naszym organizmie. Przede wszystkim chroni przed szkodliwym działaniem drobnoustrojów. Lek. med. Barbara Jerszyna wypowiada się na temat roli układu odpornościowego.
Szanowna Pani nabiał ma duże znaczenie, choć jest jednym z nielicznych produktów alkalizujących organizm, w przeciwieństwie właśnie do kaszy jaglanej. Także lekarstwem na zakwaszenie nie może być przestawienie się z nabiału na kaszę jaglaną, gdyż to prowadzi właśnie do zakwaszenia. Dlatego kaszę jaglaną (przy wykluczeniu nabiału) jak wszystkie zboża należy spożywać z dużą ilością warzyw lub owoców o działaniu alkalizującym (mówiąc o zakwaszaniu i alkalizacji mamy na myśli przesunięcie równowagi kwasowo-zasadowej na poziomie płynów ustrojowych, zatem smak kwaśny żywności wywołany obecnością kwasów organicznych nie ma tu nic do rzeczy). Powodem Pani stanu może być nadwrażliwość na białka mleka, która skutkowała złym samopoczuciem po jego spożyciu. Nadrważliwość taka może mieć zarówno charakter alergii pokarmowej lub nietolerancji, może też być związana z przeciążeniem organizmu przy zbyt wysokiej podaży białek mleka w diecie. Jeżeli po wykluczeniu nabiału odczuwa Pani większy komfort życia to należy przy tym pozostać. Należy tylko pamiętać o tym, aby dostarczyć składniki normalnie wnoszone do diety przez nabiał, a więc przede wszystkim wapń, witaminę D, witaminę B2.
Nabiał i produkty mleczne są produktami silnie zakwaszającymi organizm. Moje pytanie dotyczy wspomnianej kaszy - spożywała ją Pani solo czy z warzywami? Aby jednak utrzymać równowagę gospodarki kwasowo-zasadowej nasza dieta powinna się składać w 80% z ph zasadowego i 20% pH kwaśnego - mówimy tutaj np o jednej niewielkiej sztuce mięsa, w otoczeniu wielu świeżych warzyw silnie alkalizujących, a świetnym uzupełnieniem będzie woda z wyciśniętym sokiem z cytryny lub grejpfruta.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy istnieją jakieś skutki uboczne nadmiernego jedzenia nabiału? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Spożywanie dużej ilości mięsa a zakwaszenie organizmu – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Odczyn kwaśny w badaniu kału – odpowiada Mgr Dorota Brydacka
- Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Spożywanie owsianki na śniadanie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Nietolerancja na nabiał pochodzenia zwierzęcego – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jak skutecznie i łatwo odkwasić organizm? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy kuracja sodą pomoże na odkwaszenie organizmu? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Czy spożywanie dużej ilości białka powoduje zakwaszenie organizmu? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Równowaga po zakwaszeniu organizmu – odpowiada Ewa Kozłowska
artykuły
Zakwaszenie organizmu - charakterystyka, przyczyny, objawy, skutki, leczenie
Zakwaszenie organizmu to utrata równowagi kwasowo-
Zakwaszony organizm czyli brak energii i odporności
Naturalne, zdrowe pH organizmu jest lekko zasadowe
Proszek zasadowy - równowaga kwasowo-zasadowa, zakwaszanie organizmu, objawy, wskazania
Proszek zasadowy to preparat, który wspomaga zacho